Artikel: De rol van De Nederlandsche Bank als centrale bank en prudentieel toezichthouder bij de green recovery

Ligt de kredietcrisis van ruim tien jaar geleden nog vers in het geheugen en ondervinden wij op dit moment de ernstige economische gevolgen van de Coronacrisis, een volgende crisis lijkt zich alweer aan te dienen: de klimaatcrisis. Zonder snel ingrijpen lijken de verandering van het klimaat en andere milieu gerelateerde ontwikkelingen als het verlies van biodiversiteit, een grote bedreiging te vormen voor de economie in het algemeen en de financiële stabiliteit in het bijzonder. Die bedreigingen laten zich niet stoppen door een tussentijdse pandemie. Gaat ieders aandacht op dit moment terecht uit naar het zoveel mogelijk faciliteren van economisch herstel tijdens en na de Coronacrisis, tegelijkertijd geeft deze nieuwe start een unieke mogelijkheid om duurzaamheid daarbij sterk in ogenschouw te nemen. Waarom zou je immers de oude economie wederopbouwen op een manier die op de niet al te lange termijn toch niet houdbaar is? Never waste a good crisis, dus wat we om duurzaamheidsredenen vóór Corona in de nabije toekomst toch al zouden moeten doen, kan nu versneld plaatsvinden. Daarbij komt dat het niet langer uitstellen van noodzakelijke maatregelen een schoksgewijze overgang naar een duurzame economie – en daarmee schade voor de financiële sector – voorkomt. Dat klemt te meer, gelet op het snelle tempo waarin klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit plaatsvinden.

De politiek is in de eerste plaats aangewezen om dit te bewerkstelligen, door duurzaamheid kernonderdeel te laten zijn van de benodigde herstelplannen en adequate regelgeving te ontwikkelen die geldstromen kanaliseert naar duurzame investeringen. Ook de financiële sector heeft daarin een belangrijke rol, gezien haar functie als levensader van de economie. Maar wat is eigenlijk de rol van De Nederlandsche Bank (DNB) daarbij, als centrale bank binnen het Europees Stelsel van Centrale Banken (ESCB) en als toezichthouder op financiële ondernemingen? Voor een rol in het duurzaamheidsdossier moeten namelijk voldoende juridische gronden zijn. Bij de uitoefening van haar taken is zij immers gebonden aan het mandaat dat zij daartoe heeft gekregen.

Lees verder:

  • De rol van De Nederlandsche Bank als centrale bank en prudentieel toezichthouder bij de green recovery door prof. mr. drs. F.E.J. Beekhoven van den Boezem en drs. M. Vleeschhouwer in Tijdschrift voor Financieel Recht


Print Friendly and PDF ^