Celstraf geëist tegen man uit Arnhem na verhandelen enorme aantallen inloggegevens
/Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van twee jaar geëist tegen een 23-jarige man uit Arnhem. Hij wordt ervan verdacht dat hij meer dan 12 miljard wachtwoorden, inlogcodes en toegangsgegevens beschikbaar heeft gesteld via de website ‘WeLeakinfo’. Met deze gegevens konden de kopers inbreken in computersystemen, of zich voordoen als iemand anders, en zo veel schade aanrichten.
Volgens de officier van justitie is uit onderzoek vast komen te staan dat verdachte samen met anderen betrokken was bij de website ‘WeLeakinfo’. Bezoekers van deze website konden verschillende abonnementen afnemen. Deze abonnementen maakten het mogelijk om toegang te krijgen tot enorme hoeveelheden inloggegevens. Deze gegevens waren verzameld met behulp van datalekken die voortgekomen zijn uit eerdere hacks van een enorme hoeveelheid websites. ‘WeLeakinfo’ had ook een helpdesk, door die onder andere door de 23-jarige man werd bemenst.
“Stelt u zich voor: 12,4 miljard persoonlijke inloggegevens, gestructureerd en overzichtelijk ingedeeld. Daar waren regelmatig ook woonadressen bij. Een soort wereldwijde bibliotheek waarin iedereen die daarvoor betaalde mocht rondstruinen en zoeken naar wat voor zijn gading was. Deze bibliotheek was prima opgezet en ingericht en er was zelfs in een helpdesk voorzien. Altijd makkelijk als je zelf niet direct kunt vinden wat je zoekt”, zo lichtte de officier toe op zitting.
De officier van justitie acht wettig en overtuigend bewezen dat de man bijna vier jaar lang, samen met anderen, enorme hoeveelheden inloggegevens heeft verkocht, verworven, ingevoerd, verspreid, ter beschikking gesteld en voorhanden heeft gehad. Dit alles met het oogmerk dat daarmee misdrijven zoals computervredebreuk konden worden gepleegd.
Ook gewoontewitwassen – het witwassen van crimineel verkregen geld over een langere periode - kan volgens de officier wettig en overtuigend worden bewezen: volgens haar is vast komen te staan dat de man veel heeft geïnvesteerd in het verhullen van de herkomst van het geld dat hij met de website verdiende. Daarbij werd onder meer gebruik gemaakt van tussenpersonen en grote aantallen bitcointransacties.
De officier van justitie acht een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar op zijn plaats. Daarbij stelt de officier dat de man bijna 110.000 euro aan crimineel verkregen geld zou moeten terugbetalen aan de Staat. “Het gaat hier om ondermijnende criminaliteit. Immers het vertrouwen in het digitale verkeer en de virtuele communicatie wordt ernstig verstoord. Straffen dient ter bescherming van de integriteit van het financiële en economische verkeer. Straffen dienen ook ter preventie van anderen om soortgelijke misdaden te begaan. En als laatste natuurlijk om deze verdachte te laten beseffen dat hij op een andere manier in zijn levensonderhoud dient te voorzien.”
Bron: OM