Celstraffen geëist voor handel in namaaknavigatiesoftware

De handel in namaaknavigatiesoftware voor auto’s, dat is waar het vorige week in de rechtbank Zwolle om ging. Twee verdachten moesten zich voor de rechter verantwoorden. Het Openbaar Ministerie verwijt hen zonder toestemming van de rechthebbende autofabrikanten navigatiesoftware te hebben gekopieerd en, voorzien van vervalste logo’s van de betreffende automerken, te hebben verkocht. Verdachten hebben hier volgens het OM vele tonnen euro’s mee verdiend.

Volgens het OM hebben verdachten zich meerdere jaren bezig gehouden met de verkoop van namaaknavigatiesoftware op DVD’s, SD-kaarten en geheugensticks van onder andere Volkswagen, Ford en Audi. Zij verkochten de software onder andere via Marktplaats.

‘Niet een handige buurjongen die even een kopietje draait’

Volgens de officier gaat het hier niet om een handige buurjongen die even een kopietje draait van een DVD die hij toch al in het bezit heeft, het gaat hier om verdachten die op grote schaal en met behoorlijke professionaliteit valse navigatiesoftware te koop aanbiedt. Verdachten volstonden volgens hem niet met een simpel kopietje. De kopieën werden voorzien van het logo van de autofabrikanten. Het ging hierbij om zulke grote aantallen, dat verdachten korting kregen op het laten bedrukken van stickers met logo’s van een ander. Ook werd volgens de officier getracht om de kopieën als originelen te laten verkopen.

“Heel veel merken besteden veel tijd, geld en moeite aan het opbouwen en onder houden van een imago. Bedrijven willen hun merk een gevoel een bepaalde waarde meegeven. Een Audi wordt anders in de markt gezet, dan een Renault. Bij een Ford zullen consumenten ook weer een ander gevoel hebben dan bij een Nissan. Dat verdachten hierbij misbruik maakten van het zorgvuldig opgebouwde imago deerde hen niet. Het ging hen om geld verdienen. Veel geld.”, aldus de officier.

Inbreuk merkenrecht en kwaliteit

Het gaat in deze zaak volgens het OM niet alleen om het inbreuk op merkenrecht, het gaat ook om de kwaliteit van de producten. “Navigatiesoftware wordt door de rechthebbenden veelvuldig getest, om te zorgen dat het voldoet aan de kwaliteitseisen en veiligheidseisen. Verdachten keken mogelijk wel of de DVD of geheugenkaart functioneerden, maar daar hield het wel op. Met niet werkende software tot gevolg. Ook werden functies aan de software toegevoegd. Niet alleen straalt de niet of slecht werkende software slecht af op de ogenschijnlijke fabrikant, maar niet werkende software of slecht geïmplementeerde functies, kunnen in een auto ook gewoon serieuzere gevolgen hebben.”, aldus de officier.

De schaal waarop verdachten handelden blijkt volgens de officier niet alleen uit de omzet die verdachten hebben behaald, maar ook uit het feit dat verdachten vol op stoom waren met hun handel toen de invallen van de FIOD plaatsvonden. Men handelde niet alleen volop via Marktplaats, een van de verdachten was ook druk bezig met het uitbreiden van zijn handel en het opzetten van een internationale website om ook over de landsgrenzen heen te kunnen verkopen.

Geldezels

Kwalijk is ook dat verdachten derden hebben ge-/misbruikt bij hun strafbare handelen. Zo zijn er geldezels ingezet, om zelf onzichtbaar te blijven. Dit rekent de officier verdachten zwaar aan. Zij hebben volgens hem anderen ertoe bewogen om ook strafbare feiten te plegen, alles met als doel hun eigen strafbare handel te beschermen en uit te breiden.

Strafeisen

Gelet op de omvang, het geld dat door verdachten met de handel is verdiend en het gemak waarmee verdachten deze feiten hebben gepleegd, dient de strafeis volgens de officier als stevige stok achter de deur om verdachten ervan te weerhouden weer strafbare feiten te plegen. De getoonde houding van verdachten evenals de omzet die beiden hebben behaald met de fraude wegen hierbij mee.

Tegen de eerste verdachte eist de officier een gevangenisstraf voor de duur van 16 maanden, met aftrek van het voorarrest, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Ook eist hij verbeurdverklaring van een in beslag genomen contant geldbedrag en een chalet evenals onttrekking aan het verkeer van alle computerapparatuur en gegevensdragers, gebruikt ten behoeve van de strafbare feiten.

Tegen de tweede verdachte eist de officier een gevangenisstraf voor de duur van 9 maanden met aftrek van het voorarrest, waarvan 5 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar en verbeurdverklaring van een in beslag genomen contante geldbedrag evenals het saldo op de bankrekening.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^