Celstraffen voor productie van miljoenen illegale sigaretten

Een 36-jarige man uit Litouwen die aan het hoofd stond van een illegale sigarettenfabriek in het Gelderse Zuilichem is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar. De man was verantwoordelijk voor de productie van 1,8 miljoen sigaretten, zonder dat hij daar accijnsheffing over betaalde. Ook in een andere zaak rondom de productie van illegale sigaretten heeft de rechtbank Overijssel vonnis gewezen. 8 werknemers van een illegale fabriek in Stramproy zijn veroordeeld tot maandenlange gevangenisstraffen.

Loods in Zuilichem

Op 25 april 2019 doet de politie in samenwerking met de douane een inval in een loods in het Gelderse plaatsje. De verbalisanten treffen in de loods een volwaardige productielijn van sigaretten aan. Op dat moment zijn 9 mensen bezig met de productie van sigaretten. Die sigaretten zijn niet voorzien van accijnszegels en ook worden er in het pand geen accijnszegels gevonden. De 36-jarige man is de huurder van de loods en werknemers wijzen hem als leidinggevende aan. Hij was de spil in het geheel en zorgde ervoor dat de fabriek draaiende bleef.

Ontduiking van accijnsverplichting

Door de illegale productie ontdook hij de accijsverplichting en zorgde voor oneerlijke concurrentie ten opzichte van handelaren en bedrijven die wel aan die verplichting voldoen. Daarnaast heeft dit negatieve invloed op het anti-rookbeleid van de Nederlandse overheid en andere West-Europese landen. Om actief roken te ontmoedigen maakt de overheid gebruik van prijsverhogingen op basis van heffingen en belastingen. Met illegale tabaksfabrieken wordt dit beleid ondermijnd. De werknemers die in de loods in Zuilichem zijn aangetroffen zijn eerder al door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot gevangenisstraffen van 6 maanden.

Sigarettenfabriek Stramproy

Later dat jaar, op 29 oktober, is er een inval in een loods in het Limburgse Stramproy. Op het moment dat de politie en de douane daar binnengaan proberen verschillende mannen te vluchten. In deze loods wordt ook een volwaardige productielijn van illegale sigaretten aangetroffen. Op dat moment liggen 4,7 miljoen illegale sigaretten in het pand. De werknemers verklaren dat zij in hun thuisland zijn gevraagd om te komen werken in Nederland. In Nederland zijn ze ondergebracht in een boerderij en werden ’s ochtends in een geblindeerde bus opgehaald en bij de fabriek in Stramproy afgezet. Zij verklaren dat hen andere werkzaamheden werden voorgespiegeld, zoals werken in de bouw. Ook hadden de werknemers wel het vermoeden dat er iets niet in de haak was en dat zij bezig waren met de productie van illegale sigaretten. De mannen zijn schuldig aan het medeplegen van het overtreden van de accijnswet. 7 van hen moeten een gevangenisstraf van 6 maanden uitzitten. Eén werknemer is veroordeeld tot een celstraf van 10 maanden. Hij is eerder in Nederland veroordeeld voor soortgelijke strafbare feiten.

Lees hier de volledige uitspraken:

Print Friendly and PDF ^