Columnisten gezocht
/Regelmatig publiceren wij op BijzonderStrafrecht.nl columns, waarin ontwikkelingen worden besproken of waarin wordt gereageerd op een actualiteit die het bijzonder strafrecht raakt.
Wij op zoek naar gedreven en enthousiaste legal professionals die incidenteel dan wel regelmatig (bij voorkeur) willen bijdragen aan onze website.
Wat wordt er verwacht?
Ingaan op een recente ontwikkeling die het (bijzonder) strafrecht raakt
Op scherp- en eigenzinnige wijze
Hoe prikkelender hoe beter
Geen (pure) beschrijving
Frequentie
Eenmalig
Incidenteel
Regelmatig (eens per 6 weken)
Auteursrichtlijnen
Columns tellen zo’n 700-1.400 woorden
Voor stukken met een grotere omvang verwijzen we u graag naar het Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving (TBS&H)
Maak geen (dan wel zo weinig mogelijk) gebruik van voetnoten, maar hyperlinks in de tekst
Vermeld uw naam, functie en organisatie
Procedure
Interesse in het leveren van een bijdrage? Laat het ons weten via: info@bijzonderstrafrecht.nl
Stuur ons tevoren een voorstel voor een onderwerp (met name bedoeld om dubbelingen te voorkomen)
Na goedkeuring van het onderwerp ontvangen we de column bij voorkeur uiterlijk op een vrijdag, zodat publicatie voor de dinsdag daarna gepland kan worden
Vergezel de column met een foto van uzelf (indien gewenst) alsook een link naar uw LinkedInpagina of website van uw organisatie
Recente columns
Door Steven Oosterhof (Van Barneveld Advocaten) en Marlies Loenen (Hoogendam Advocaten)
In de afgelopen jaren heeft er maar beperkt strafrechtelijke vervolging plaatsgevonden voor fiscale overtredingen en misdrijven op Curaçao. Met de nieuwe Aanmeldings-, Transactie- en Vervolgingsrichtlijnen (ATV-richtlijnen), die in juli van dit jaar zijn gepubliceerd, moet daar nu verandering in worden gebracht. De bestrijding van fiscale fraude dient te worden aangescherpt. De publicatie van deze ATV-richtlijnen staat niet op zich; eerder dit jaar hebben Nederland en Curaçao nieuwe afspraken gemaakt in de strijd tegen belastingontwijking- en ontduiking. In een (intentie)verklaring is afgesproken om de belastingregelingen in lijn te brengen met de internationale standaarden om belastingontwijking te bestrijden. Prestigieuze plannen of betreft het oude wijn in nieuwe zakken?
Column: Schending ambtsgeheim door officieren van justitie
Door Rosanne Lagerweij en Samantha Bilgi | Van Ardenne & Crince le Roy Advocaten
Maandag 22 juli 2019 kopte de NRC: “Documentairemaker filmde tapgesprekken zonder dat de verdachten dat wisten”. De krant onthulde dat het Openbaar Ministerie maandenlang een documentairemaker heeft laten meekijken achter de schermen bij een vertrouwelijk strafrechtelijk onderzoek, zonder de verdachten en hun advocaten te informeren. De regisseur kreeg bij het filmen kennelijk grote vrijheid en filmde onder meer tapgesprekken met verdachten, zonder dat zij hiervan op de hoogte waren gesteld. De woordvoerder van de verdachten noemt de gang van zaken “ongehoord” en “in strijd met de rechtsgang”. De documentaire over het werk van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst in onder andere de strafzaak waarin een grote sushiketen centraal staat, zou donderdag 25 juli 2019 worden uitgezonden.
Column: Geschikt, maar afgekeurd
Door Nosh van der Voort, advocaat bij Simmons & Simmons
Waar de storm aan kritiek en maatschappelijke commotie over de zogenaamde megaschikkingen de afgelopen maand enigszins is gaan liggen, blijft de recent getroffen schikking met ING in de (Haagse) binnenkamers dooretteren. Zo meldde het Financieel Dagblad (FD) op 12 februari jl. dat de Nederlandse staat werkt aan een ‘zwarte lijst’ voor schikkende bedrijven. Uit de door het FD verkregen informatie van een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) blijkt dat de ministers nadenken over de aanscherpende vormgeving van compliance programma’s voor schikkende ondernemingen, indien zij willen meedingen in aanbestedingen door de overheid. Zo lijkt het publieke debat over schikkingen nog een vervelend staartje te krijgen voor ondernemingen die een schikking aangaan met het Openbaar Ministerie.
Column: Zijn de strafrechtelijke vervolgingsmogelijkheden in de Verenigde Staten onbegrensd?
Door Monique van der Linden, Advocaat bij Stibbe
De Amerikaanse betrokkenheid bij de bestrijding van fraude en corruptie is wereldwijd zichtbaar. Dit geldt niet alleen voor verdenkingen van omkoping, maar bijvoorbeeld ook voor mogelijke overtreding van Amerikaanse handelssancties en witwasverdenkingen. Daarbij lijkt het niet meer uit te maken welke nationaliteit de betrokkenen hebben, zolang maar enig nadeel in de Verenigde Staten merkbaar is.
Column: Is het ermee wegkomen van bestuurders bij een megaschikking nooit te rechtvaardigen?
Door: Georgianna Verhage, advocaat bij de sectie Crime, Fraud & Investigations van advocatenkantoor Simmons & Simmons te Amsterdam.
Nooit eerder was er zoveel maatschappelijke commotie over zogenaamde megaschikkingen. De schikking die het Openbaar Ministerie en ING recent met elkaar sloten in de ‘Houston’ zaak heeft veel stof doen opwaaien. Veel aandacht ging naar de beslissing om af te zien van het vervolgen van de bestuurders.