Debat over Aanpak van criminele geldstromen

Op 11 oktober vond er een technische kamerbriefing plaats over de aanpak van criminele geldstromen, waarbij door Anita van Dis en Janneke de Smet-Dierckx vanuit het Openbaar Ministerie is toegelicht waar zij tegenaan lopen bij het verstoren van criminele verdienmodellen én wat ze zien.

Kern is: er wordt volop geïnvesteerd, men ziet en weet steeds meer, maar de praktijk is weerbarstig. Veel crimineel geld blijft "ondergronds" en staat in het buitenland (drugs) of komt er vandaan (fraude, corruptie etc.), maar een aanpak op witwassen vanuit Nederland lukt dan niet/onvoldoende. In beide gevallen loopt men vast op bepaalde landen, op meerdere plaatsen in het proces: qua bewijs, beslag en incasso. Hoewel criminelen al jarenlang gebruik maken van de internationale mogelijkheden, heeft het OM die tools amper.

Daarnaast is ons strafrecht alleen subject en delict gericht. Opsporing en vervolging hebben dus altijd een signaal nodig om strafrecht in te zetten, maar themagericht onderzoek tussen overheidsdiensten mag juridisch momenteel amper. Een politieke keuze, maar wel broodnodig om te realiseren willen we criminele geldstromen goed kunnen verstoren. Nederlands strafrecht gaat dit probleem niet alleen oplossen, maar zal breder moeten worden opgepakt via (internationale) publieke samenwerking & internationale allianties en betere informatiedeling.

Print Friendly and PDF ^