DNB Jaarverslag: streng op financieel-economische criminaliteit
/Vorige week publiceerde DNB het jaarverslag 2019. Daarin wordt de nodige aandacht besteed aan de aanpak van financieel-economische criminaliteit, meer in het bijzonder witwassen:
Streng op financieel-economische criminaliteit
Verschillende financiële instellingen investeren inmiddels in toenemende mate in herstel en borging van hun poortwachtersfunctie, maar sommige doen nog te weinig om betrokkenheid bij financieel-economische criminaliteit te voorkomen. In 2019 hebben heeft DNB nauwlettend bewaakt dat instellingen, die eerder door DNB zijn aangesproken, voortvarend hun veelal omvangrijke herstel- en verbeterprogramma’s tot uitvoering brengen. Daarnaast heeft DNB diverse instellingspecifieke en thematische onderzoeken uitgevoerd, met name naar de wijze waarop financiële instellingen invulling geven aan de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering. De onderzoeken hebben in een aantal gevallen geleid tot interventies en formele maatregelen. Naast nieuwe tekortkomingen, ziet DNB dat sommige instellingen opnieuw in dezelfde tekortkomingen vervallen, ondanks eerder door DNB afgedwongen herstel. Ook heeft DNB bestuurders van instellingen waar interventies nodig bleken, aangesproken op hun persoonlijke verantwoordelijkheid. In enkele gevallen is aan een individuele bestuurder een bestraffende maatregel opgelegd.
Vanwege de voorziene uitbreiding van toezichttaken op het gebied van integriteit (waaronder op twee categorieën crypto-instellingen), is in 2020 voorzien in een capaciteitsuitbreiding van 11 fte.
Samenwerking
In 2019 heeft DNB veel aandacht besteed aan het versterken van de nationale publiek-private samenwerking en het voeren van een dialoog met onder toezicht staande instellingen. Een effectieve aanpak van witwassen is alleen mogelijk als de hele financiële keten – van meldingsplichtige instellingen tot toezichthoudende en opsporings- en vervolgingsinstanties – zich maximaal inspant en samenwerkt. Een belangrijk wapenfeit in dit kader betreft het plan van aanpak witwassen dat de ministers van Financiën en Justitie en Veiligheid in de zomer van 2019 mede op basis van input van DNB hebben gepresenteerd. In navolging hiervan is in 2019 de Serious Crime Task Force in het leven geroepen door het Financieel Expertise Centrum (FEC). Doel van deze speciale taakgroep, die DNB voorzit, is om de informatie-uitwisseling tussen de deelnemende publieke en private partijen te bevorderen. Ook heeft een aantal banken het initiatief genomen om te komen tot gezamenlijke transactiemonitoring. DNB speelt een actieve rol in FEC-verband om de publieke en publiek-private initiatieven tot resultaten te brengen.
Ook op Europees niveau is ingezet op een verdere intensivering van de samenwerking in de bestrijding van witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Omdat witwassen en terrorismefinanciering grensoverschrijdende vormen van criminaliteit zijn, pleiten wij voor een Europese toezichthouder op deze gebieden. Zolang deze er nog niet is, zetten wij in op het versterken van de internationale samenwerking. Zo zijn in 2019 twee Colleges of Supervisors over antiwitwassen georganiseerd, waaraan meerdere Europese antiwitwastoezichthouders deelnamen. Daarnaast is begin 2019 een multilaterale overeenkomst getekend op het gebied van informatie-uitwisseling met de ECB.
Bron: DNB