Doorzoeking verkoper luxejachten in onderzoek naar niet (tijdig) melden ongebruikelijke transacties
/De FIOD heeft op 24 februari een bedrijfspand in de provincie Noord-Brabant doorzocht in het kader van een onderzoek naar het niet (tijdig) melden van ongebruikelijke transacties. Er is sprake van een ongebruikelijke transactie als er een vermoeden is dat een transactie verband kan houden met witwassen (of terrorismefinanciering).
Het vermoeden is dat de verdachte, een onderneming die bemiddelt bij de verkoop van schepen uit Nederland, bij de verkoop van negentien jachten geen melding heeft gemaakt van een ongebruikelijke transactie bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Die transacties zouden hebben plaatsgevonden vanaf 1 januari 2016 tot en met heden. Bij de doorzoeking is beslag gelegd op de administratie.
Aanleiding voor het onderzoek waren mediaberichten waarin de onderneming verschillende (super)jachten heeft verkocht aan personen. Deze kopers worden vermoedelijk in verband gebracht met grootschalige corruptie en/of witwassen van gelden. Vermoedelijk heeft verdachte er een gewoonte van gemaakt stelstelmatig niet te voldoen aan het (tijdig) melden van ongebruikelijke transacties.
Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Branche
Verdachte is economisch actief in een fraude gevoelige branche en dient daarom als bemiddelaar extra alert te zijn op ongebruikelijke transacties en witwassignalen bij de verkoop van schepen en moet ongebruikelijke transacties melden.
FIU
Om het witwassen van geld of terrorismefinanciering moeilijker te maken, moeten banken, andere financiële instellingen, notarissen, accountants en belastingadviseurs, autohandelaren en botenverkopers ongebruikelijke transacties melden bij de FIU. Deze zogenoemde poortwachters zijn onmisbaar in de aanpak van witwassen en daarom is het van belang dat zij hun verplichtingen in het kader van de Wwft nakomen. De FIU beoordeelt vervolgens of de ongebruikelijke transactie verdacht is. Indien de transactie als ‘verdacht’ wordt aangemerkt dan kan die onderzocht worden door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst. Het niet melden kan mogelijk de consequentie hebben, dat wordt meegewerkt aan witwassen.
Bron: OM