Eis: gevangenisstraf voor verdachte met ‘monopolygeld’
/Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de rechtbank in Den Bosch een gevangenisstraf van 12 maanden geëist tegen een 56-jarige man uit gemeente Rucphen. Het OM verwijt hem het voorhanden hebben van valse geldbiljetten ter waarde van meer dan 45.000 euro, het witwassen van circa 150.000 euro, valsheid in geschrift en het voorhanden hebben van verboden vuurwapens. Het OM vindt dat verdachte met zijn handelwijze de integriteit van het economisch handelsverkeer heeft aangetast.
Valse bankbiljetten
Het onderzoek door de FIOD startte naar aanleiding van een melding door de Financial Intelligence Unit (FIU-NL). Van de rekening van het bedrijf van verdachte werden grote contante bedragen opgenomen. Verdachte zou voor ruim 110.320,55 euro hebben besteed aan goederen, 15.353,09 euro aan een bruiloft en 22.019 euro aan vakanties. De uitgaven zijn volgens het OM niet te verklaren uit legale inkomsten van de verdachte. Daarnaast werden er bij de verdachte diverse valse bankbiljetten gevonden. Het ging om 54 biljetten van 20 euro, 1646 biljetten van 50 euro, 894 biljetten van 100 euro, twaalf biljetten van 200 euro en 87 biljetten van 500 euro. Volgens verklaringen van de verdachte drukte een oom van hem het geld af en die gaf hem de zak met ‘monopolygeld’. Verdachte had dit geld volgens het OM weg moeten gooien of naar de bank moeten brengen, maar hij bewaarde het thuis en in een kluis bij de Rabobank.
Valse facturen en vuurwapens
Verder werden er bij het bedrijf van verdachte 64 valse facturen aangetroffen in de boekhouding. Volgens de facturen zou het bedrijf van verdachte aardbeien hebben aangekocht, maar volgens het OM gaat het om nep-facturen. Het bedrijf waarvan de aardbeien zijn aangekocht, was vermoedelijk een lege BV op naam van een katvanger. Het geld waarmee de aardbeien betaald werden, werd vervolgens contant opgenomen. In de woning van de verdachte werden twee vuurwapens, een geluidsdemper en drie verschillende soorten munitie aangetroffen, terwijl er geen vergunning was voor deze voorwerpen. Verdachte was al eerder door de politierechter in Breda veroordeeld tot een geldboete voor verboden wapenbezit. “Dit heeft hem echter niet ervan weerhouden om toch weer wapens in huis te halen,” zei de officier. De officier van justitie acht dit een strafverzwarende factor.
Ernst van de feiten en strafeis
Het gaat volgens het OM in deze zaak om meerdere strafbare feiten, gepleegd over een langere periode. De officier van justitie vindt het kwalijk dat de verdachte niet uit eigen beweging een einde heeft gemaakt aan de ten laste gelegde misdrijven.
“Gelet op de hoogte van het witwasbedrag, de voornoemde straf vermeerderende factoren en de omstandigheid dat sprake is van meerdere strafbare feiten is de enige passende straf een onvoorwaardelijke gevangenisstraf,” zei de officier. De officier van justitie vindt in dit geval een onvoorwaardelijke straf de enige passende straf is voor de verdachte en eist 12 maanden. De zaak tegen het verdachte bedrijf is aangehouden vanwege een faillissement en zal later alsnog op zitting komen
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Bron: OM