EOM stand van zaken
/De Minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, heeft onlangs de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van het Europees Openbaar Ministerie (EOM).
Ontwikkelingen in EU-verband
De Europese Commissie heeft ten behoeve van de JBZ-Raad van 7 oktober jl. een overzichtsdocument opgesteld over de stand van zaken met betrekking tot de voorbereidingen voor de feitelijke start van het EOM.
In aanvulling daarop heeft de Raad op 14 oktober jl. de benoeming van Laura Codruţa Kövesi als eerste Europese Hoofdaanklager bevestigd. Op 2 lidstaten na hebben alle lidstaten inmiddels 3 kandidaten voor de post van Europese aanklager voorgedragen. Het onafhankelijke selectiepanel heeft een deel van deze kandidaten, waaronder de Nederlandse, geïnterviewd en zijn vertrouwelijke advies over hen aan de Raad gezonden. De verwachting is dat de Raad een besluit kan nemen over de benoeming van de Europese aanklagers zodra ook de laatste ontbrekende kandidaten zijn voorgedragen en gehoord en dat het EOM-College binnen afzienbare termijn na dat besluit kan worden opgericht.
Implementatie van de EOM-Verordening in Nederland
Het wetsvoorstel ter uitvoering van de verordening van de EU betreffende het Europees Openbaar Ministerie (“Invoeringswet Europees Openbaar Ministerie”) is op 14 april jl. op de website www.internetconsultatie.nl geplaatst voor de openbare consultatieperiode, die op 25 mei jl. is geëindigd. De opmerkingen die in dit zijn verband zijn ontvangen van verschillende stakeholders zijn meegenomen in de uiteindelijke versie van het wetsvoorstel. De ministerraad heeft op 18 oktober jl. ingestemd met doorgeleiding van het wetsvoorstel aan de Afdeling advisering van de Raad van State.
De implementatie van de EOM-Verordening is bij het OM georganiseerd in projectvorm met vooralsnog één projectleider. In het jaar 2020 wordt hier hoogstwaarschijnlijk een tweede (deeltijd) projectleider aan toegevoegd in verband met het realiseren van ICT-aanpassingen. Omdat op EU-niveau nog niet duidelijk is hoe het case management systeem (CMS) van het EOM precies vorm gaat krijgen en wat dit concreet voor de lidstaten gaat betekenen, wordt vooralsnog gewacht met het aanstellen van een ICT-projectleider.
FIOD
Ook binnen de FIOD is men bezig de komst van het EOM in te bedden in de organisatie. De FIOD heeft voor de werving van fte op dit moment 2 miljoen toegekend gekregen, zijnde 21 fte. Uiteindelijk zal dit naar verwachting overeenkomstig de gemaakte impact analyse gaan groeien tot 61 fte bij een totaal budgettoekenning van 6,1 miljoen. De eerste tranche werving zal plaatsvinden begin 2020. Inbedding van deze eerste 21 fte zal plaatsvinden binnen de bestaande huisvesting. Voor verdere uitbreiding is een uitvraag gedaan bij het Rijksvastgoedbedrijf. ICT-kwesties zijn binnen de FIOD vooralsnog niet aan de orde. Met de toezichthouders Belastingdienst en Douane alsmede het OM zijn de eerste werkafspraken gemaakt. Verdere afspraken zullen worden gemaakt na benoeming van de Nederlandse Europese (gedelegeerde) aanklagers.
Lees verder: