Europese Commissie herziet het actieplan bij de fraudebestrijdingsstrategie

Het herziene actieplan beoogt alle onderdelen van de fraudebestrijdingscyclus te versterken: preventie, opsporing, onderzoek en correctie. De acties in het actieplan moeten onder meer de digitalisering en het gebruik van IT-instrumenten om fraude te bestrijden bevorderen. Daarnaast beogen de acties de fraudebestrijdingsarchitectuur van de EU te verbeteren en de cultuur van ethiek en fraudebestrijding binnen de Commissie te versterken.

De EU heeft volgens de Europese Commissie te maken met grote uitdagingen, waaronder inflatie, herstel na de coronapandemie, klimaatverandering en de aanvalsoorlog tegen Oekraïne. Door deze uitdagingen staat de EU-begroting enorm onder druk. Het is daarom belangrijker dan ooit dat de EU-begroting goed wordt beschermd en dat de EU-middelen de beoogde ontvangers bereiken. Als dat niet gebeurt, doet dit afbreuk aan het vertrouwen in de EU-instellingen en in de EU als geheel.

Hoewel de bescherming van de EU-begroting een gedeelde verantwoordelijkheid van de EU en haar lidstaten is (artikel 325, lid 1, EU-Werkingsverdrag), heeft de Europese Commissie een leidende rol bij het vaststellen van de normen en het creëren van het kader voor deze gedeelde verantwoordelijkheid. Bij het vervullen van deze rol is de fraudebestrijdingsstrategie van de Commissie uit 2019 (CAFS 2019) en het bijbehorende actieplan essentieel.

In de CAFS 2019 is bepaald dat het actieplan zou worden geëvalueerd en zo nodig zou worden gewijzigd. De Europese Commissie is van mening dat een herziening van het actieplan nodig is. Daarom heeft zij op 11 juli 2023 een herzien actieplan gepresenteerd. Het herziene actieplan beoogt alle onderdelen van de fraudebestrijdingscyclus te versterken: preventie, opsporing, onderzoek en correctie.

Het herziene actieplan vormt een aanvulling op een aantal andere recente of lopende beleidsinitiatieven, zoals het voorstel voor een inter-institutioneel ethisch orgaan, het corruptiebestrijdingspakket, het rechtsstaatmechanisme en het conditionaliteitsmechanisme.

De vierenveertig acties in het actieplan zijn onderverdeeld in zeven thema’s:

  • Bevorderen van digitalisering en het gebruik van IT-instrumenten om fraude te bestrijden;

  • Ondersteuning van de lidstaten voor een betere bescherming van de herstel- en veerkrachtfaciliteit en de cohesie-, landbouw- en visserijfondsen;

  • Betere bescherming van middelen onder indirect beheer en van middelen op het gebied van externe betrekkingen;

  • De EU beter in staat stellen om douanefraude te bestrijden en EU-inkomsten te beschermen;

  • Verbeteren van de fraudebestrijdingsarchitectuur van de EU;

  • Intensivering van het fraudebestrijdingsbeleid van de Commissie en handhaving van een hoog niveau van coördinatie en samenwerking tussen de diensten van de Commissie en de uitvoerende agentschappen;

  • Versterken van de cultuur van ethiek en fraudebestrijding in de Commissie.

, ,
Print Friendly and PDF ^