Europese Commissie publiceert EU Justice Scoreboard

De 10de editie van het EU Justice Scoreboard 2022 is gepubliceerd. De jaarlijkse publicatie van de Europese Commissie geeft een overzicht van hoe de rechtssystemen van lidstaten van de Europese Unie scoren op het gebied van efficiëntie, kwaliteit en onafhankelijkheid. Uit het scoreboard blijkt dat Nederland ook in tijden van corona nog altijd hoog scoort als het gaat om onafhankelijkheid en efficiëntie. Wel is er ruimte voor verbetering op het gebied van de doorlooptijden in 2e en 3e aanleg en digitalisering.  

Vertrouwen

Nederland scoort ook dit jaar weer hoog op de waargenomen onafhankelijkheid van de rechtspraak. Het vertrouwen dat de samenleving in de rechtspraak heeft, is nog altijd hoog. Ook het vertrouwen van bedrijven is hoog, alhoewel deze score wel gedaald is ten opzichte van vorig jaar. Een daling in het vertrouwen is ook te zien in 14 andere lidstaten. 

Doorlooptijden

Verder laat het scoreboard zien dat de doorlooptijden bij zaken in eerste aanleg, vooral bij civiel en handel, kort zijn vergeleken met andere Europese landen. Wel is de gemiddelde tijd waarin civiele zaken en handelszaken in Nederland afgedaan worden, gestegen. Deze publicatie betreft veel data uit 2020, het eerste coronajaar. Opvallend is dat veel scores bij efficiëntie en onafhankelijkheid ongunstiger zijn dat in andere jaren. Bijvoorbeeld de gemiddelde tijd die nodig is om een bestuurszaak af te handelen is in eerste aanleg behoorlijk gestegen. Langere doorlooptijden in 2020 waren in de meeste andere lidstaten ook aan de orde. 

Digitalisering

Op het gebied van digitalisering zijn er als het aan de Europese Commissie ligt verbeteringen mogelijk. Zo is het in Nederland alleen bij sommige zaaksoorten mogelijk online toegang te hebben om de voortgang van een zaak in te zien. Het is ook niet mogelijk om online een zaak te starten in Nederland, terwijl dat in andere landen wel kan.

,
Print Friendly and PDF ^