Europese Commissie publiceert handboek met best practices voor bestrijding van corruptie

Om de lidstaten, praktijkmensen, onderzoekers en organisaties te helpen, publiceert de Europese Commissie een handboek met best practices op het gebied van corruptiebestrijding.

Het handboek beschrijft 27 best practices, één initiatief per EU-lidstaat met een positief effect op de preventie of bestrijding van corruptie. Het kan gaan om een best practice die al jaren bestaat en resultaten heeft opgeleverd of om een innovatieve oplossing voor nieuwe of oude problemen.

Zo helpt een nieuw instrument voor gegevensanalyse in Finland de rechtshandhavingsinstanties bij het verwerken van grote hoeveelheden gegevens om gevallen op te sporen die nader moeten worden onderzocht. In Griekenland heeft een bijzonder brede raadpleging van belanghebbenden de basis gelegd voor het corruptiebestrijdingsplan 2022-2025. In Slovenië zorgt een "one-stop shop" voor overheidsgegevens ervoor dat verschillende databanken worden samengevoegd en gemakkelijk toegankelijk zijn voor het publiek.

Dit handboek, waarin best practices uit de hele EU zijn bijeengebracht, kan worden geraadpleegd als een lijst van concepten en ideeën om de inspanningen van het eigen land in te schatten en te verbeteren. Ook kan het onderzoekers of praktijkmensen inspireren bij hun dagelijkse werkzaamheden. Bovendien heeft het toepassingen als instrument voor intercollegiaal leren en uitwisseling.

De best practices in het handboek zijn gegroepeerd in 8 verschillende thema's of "anticorruptiebenaderingen". Elk thema is voorzien van een passende theoretische onderbouwing. Bovendien worden de 27 best practices zodanig gepresenteerd dat zij in een groot aantal verschillende contexten kunnen worden toegepast. Als geheel erkent de tekst dat corruptiebestrijding complexe inspanningen zijn, die vaak niet lineair zijn. De overdracht van best practices van de ene context naar de andere is dan ook niet eenvoudig, en vereist dat rekening wordt gehouden met vele verschillende aspecten.

Onder de best practices vallen verschillende trends op, waaronder een streven naar transparantie en open gegevens, een toenemend gebruik van gegevens en technologische oplossingen en het gebruik van gezamenlijke benaderingen (zowel van burgers als van regeringen). Meer klassieke benaderingen, zoals agentschappen en strategieën voor corruptiebestrijding, blijven populair, met toenemende aandacht voor hun valkuilen en mogelijke nadelen.

Het handboek is opgesteld in opdracht van de Europese Commissie en in nauwe samenwerking tussen het onderzoeksteam van Ecorys en de Local Research Correspondents on Corruption (LRCC). De LRCC is een door de Europese Commissie gefinancierd netwerk van maatschappelijke organisaties en de academische wereld dat in elke EU-lidstaat de balans opmaakt van de corruptiebestrijding ter plaatse.

Het handboek maakt deel uit van de algemene inspanningen van de Europese Commissie op het gebied van corruptiebestrijding. Een voorstel voor een richtlijn inzake de bestrijding van corruptie via het strafrecht is in voorbereiding. De Commissie organiseert ook regelmatig workshops met deskundigen uit de lidstaten om best practices op het gebied van corruptiebestrijding te bespreken.

Print Friendly and PDF ^