Gevangenisstraf en taakstraf voor twee verdachten van oplichting en schuldwitwassen decoders
/De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft twee verdachten veroordeeld die zich schuldig hebben gemaakt aan respectievelijk oplichting van Ziggo en het schuldwitwassen van een grote hoeveelheid decoders. Voor de oplichting en identiteitsfraude is aan een verdachte een gevangenisstraf van 10 maanden opgelegd. Aan de andere verdachte is voor het schuldwitwassen een voorwaardelijke taakstraf van 80 uur opgelegd.
Oplichting
Een verdachte is veroordeeld voor oplichting van Ziggo. Hij heeft gedurende bijna 2 jaar meerdere bestellingen geplaatst voor kabelabonnementen met decoders en smartcards. Hierbij heeft hij telkens het bankrekeningnummer van een ander opgegeven, waardoor betaling niet kon plaatsvinden. Om zich te verzekeren van de decoders en smartcards gaf hij adressen op van lege/te koop staande woningen of afleveradressen van anderen, waarna hij het afleveradres wijzigde (via her-routering van het pakket) in het ophalen bij een afhaaladres. De man heeft in elk geval 339 decoders doorverkocht voor ruim € 11.000,00.
Door het opgeven van een bankrekeningnummer van een derde heeft verdachte zich ook schuldig gemaakt aan identiteitsfraude.
Door de oplichting is bij Ziggo bijna € 75.000,00 schade ontstaan. Ook is bij (veelal) particuliere derden ongemak en overlast ontstaan, door het telkens opgeven van het bankrekeningnummer van een derde waardoor bij die derden ongewild een automatische incasso afgeschreven. Ook zijn aanmaningen naar niet betalende derden gestuurd.
De rechtbank heeft de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden, waarbij rekening is gehouden met de LOVS oriëntatiepunten van fraude, de lange periode van het bewezenverklaarde, de hoogte van de schade van Ziggo en de afgeleide schade van particulieren die zich geconfronteerd zagen met onterechte incasso’s en aanmaningen.
Schuldwitwassen
Een andere verdachte is veroordeeld voor het schuldwitwassen van 339 decoders in de periode van een jaar.
Niet blijkt dat de man wist dat de decoders van misdrijf afkomstig waren. De man is wel tekortgeschoten in de op hem rustende onderzoeksplicht. Het door de man gedane onderzoek is door de rechtbank beoordeeld als aanmerkelijk onvoorzichtig. Bij dit oordeel is betrokken dat de man, een zelfstandig ondernemer, een extra gewaarschuwd man was. Hij was drie maanden eerder door de politie gewaarschuwd voor het inkopen van een grote hoeveelheid van dezelfde decoders van een particulier. Die decoders bleken ook van misdrijf afkomstig.