Gevangenisstraf geëist voor witwassen met bitcoins
/Onder een pseudoniem zou een 46-jarige man uit Zwolle illegaal zaken hebben gedaan. Via een advertentiewebsite zou hij bitcoins hebben aangeboden voor contant geld, waarbij hij zijn klanten anonimiteit garandeerde en zijn eigen identiteit afschermde.
Dat beeld schetste het Openbaar Ministerie Oost-Nederland dinsdag 26 mei voor de rechtbank in Zwolle, waar de man terecht stond voor witwassen, het in bezit hebben van vals geld, meerdere soorten hard drugs en pepperspray, en het treffen van voorbereidingshandelingen voor computervredebreuk.
Tegen hem is een celstraf geëist van 14 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en een geldboete van 1500 euro.
De verdachte heeft zijn klanten de mogelijkheid geboden de identiteitscontrole die in het betalingsverkeer verplicht is, te omzeilen, stelde de officier van justitie. De verdachte vroeg daarvoor een hoge commissie, gemiddeld ruim 16 procent.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de Zwollenaar 15 aantoonbare transacties heeft verricht waarbij hij in totaal ruim 38.000 euro zou hebben verhandeld, en minimaal 4800 euro zou hebben verdiend. “Of dit de totale omvang is of slechts het topje van de ijsberg is, weten we niet. Er is niets op papier terug te vinden”, zei de officier tijdens de zitting. Die ruim 4800 euro aan winst moet hij in elk geval terugbetalen, vindt het OM.
Waarom zo veel betalen, en zo ver reizen - wat zijn klanten deden - voor handelingen die met een smartphone of computer binnen enkele uren en tegen betaling van een commissie van 2 tot 3 procent te regelen zijn, vroeg de officier zich af. Daar kon hij maar één reden voor bedenken: die klanten willen niet traceerbaar zijn. Bij onderzoek naar de klantenkring van de verdachte stuitte de politie in een woning op 30 kilo hard drugs.
De officier schetste het beeld van een man die “doelbewust” de criminele wereld is ingestapt uit winstbejag. “Hij is een ict’er die zijn legale skills heeft gebruikt om er illegale dingen mee te doen. Hij is berekenend te werk gegaan. (…) Hierdoor konden criminelen hun winsten witwassen.”
Bron: OM