Gevangenisstraf voor pandjesbaas voor onder meer heling en valsheid in geschrifte

Rechtbank Oost-Brabant 14 februari 2019, ECLI:NL:RBOBR:2019:826 en ECLI:NL:RBOBR:2019:827

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 48-jarige man uit Mierlo veroordeeld voor verschillende strafbare feiten. Zo werd hij veroordeeld voor het leidinggeven aan schuldheling door zijn pandjeshuis, een onjuiste administratie, valsheid in geschrifte bij de aankoop van een woning en voor handel in cocaïne. De Mierlonaar krijgt in totaal 29 maanden celstraf en een beroepsverbod van 5 jaar. Ook zijn vrouw, dochter en het pandjeshuis zelf zijn voor hun betrokkenheid bij de schuldheling en valsheid in geschrifte veroordeeld.

De man was eigenaar van een pandjeshuis in Eindhoven waar ook zijn dochter werkte. Het pandjeshuis had meerdere goederen in bezit waarvan zij had moeten vermoeden dat die uit het illegale circuit afkomstig waren. De rechtbank veroordeelt de man voor het leidinggeven aan schuldheling. Daarnaast worden vader en dochter verantwoordelijk gehouden voor het niet goed bijhouden van de administratie.

Samen met zijn vrouw en dochter pleegde de man valsheid in geschrifte bij de aankoop van hun woning in Mierlo. Ze overlegden stukken waaruit zou blijken dat ook de vrouw van de eigenaar werkzaam was voor het pandjesbedrijf en daaruit salaris ontving. Op basis van die stukken heeft het gezin een hypothecaire lening verkregen.

Straffen

De vrouw krijgt voor haar (kleinere) aandeel een taakstraf van 135 uur en 3 maanden voorwaardelijke celstraf. De dochter is veroordeeld tot 2 maanden hechtenis, een taakstraf van 216 uur en een jaar gevangenisstraf voorwaardelijk. Ook zij mag 5 jaar lang niet in een pandjeshuis werken.

Het pandjesbedrijf zelf wordt veroordeeld voor het meermalen plegen van schuldheling, het niet voeren van een juiste administratie, het zonder vergunning aanbieden van kredieten en het medeplegen van witwassen. Hiervoor krijgt het bedrijf een geldboete van in totaal 36.800 euro.

​Strafmaat

Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank onder meer gekeken naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. Omdat de dochter psychische problemen heeft en een alleenstaande moeder met 3 jonge kinderen is, legt de rechtbank haar een voorwaardelijke celstraf op en daarnaast een forse taakstraf. Er is ook rekening mee gehouden dat het lang heeft geduurd voordat de zaken aan de rechter zijn voorgelegd.


Lees hier de volledige uitspraken:


Print Friendly and PDF ^