Gevangenisstraffen voor grootschalige fraude met corona-gerelateerde artikelen

De rechtbank Oost-Brabant heeft 7 verdachten veroordeeld voor onder meer oplichting, witwassen en onterecht incasseren van overheidsgelden. De verdachten vormden tijdens de coronapandemie een criminele organisatie die o.a. bedrijven en personen oplichtte wanneer zij via websites covid-19-artikelen bestelden.

Op verschillende websites werden materialen als latex wegwerp handschoenen, desinfectie en medische kleding te koop aangeboden tijdens de coronapandemie. Zowel bedrijven als personen maakten in totaal tienduizenden euro’s over naar bankrekeningen in de veronderstelling dat zij de door hun bestelde COVID-19 beschermingsartikelen geleverd zouden krijgen. 

In werkelijkheid maakten zij het geld over naar een bankrekening van een zogenaamde geldezel. Zodra het geld was overgemaakt, namen de verdachten het geld contant op of maakten dit over naar andere bankrekeningen. De beloofde goederen werden nooit geleverd. De deelnemers van de organisatie werkten in wisselende samenstelling. Ook is door leden van de criminele organisatie onterecht coronasubsidie aangevraagd bij de overheid waardoor in totaal zo’n 169.300 euro werd uitbetaald.

Professioneel

Terwijl de coronapandemie heerste en de samenleving daaronder leed, hebben de verdachten hun kans schoon gezien om ten koste van anderen zichzelf te verrijken. De rechtbank keurt dit ten zeerste af. De delicten zijn gepleegd in een professioneel en georganiseerd verband. Een aantal van de verdachten had op vrijwel dagelijkse basis contact met elkaar.

Uit de chatgesprekken in het strafdossier volgt dat zij druk bezig waren met het plegen van de strafbare feiten en het veiligstellen van de opbrengsten die daaruit werden verkregen. Daarbij handelden de verdachten uit puur winstbejag en trokken zich niets aan van de belangen van anderen.

Rollen

Een 37-jarige Amsterdammer was onder meer betrokken bij verschillende oplichtingen en het witwassen van de van oplichting afkomstige bedragen. Hij onderhield contacten met zowel de uitvoerders van de oplichtingen als de verdachten die zorgden voor de geldezels. Hij werd op de hoogte gesteld op het moment dat op één van de bankrekeningen een geldbedrag zou worden bijgeschreven. Vervolgens zorgde hij ervoor dat het geld gepind werd. Soms deed hij dit zelf. Deze verdachte had de grootste bijdrage in het geheel en krijgt daarom de hoogste straf: 3 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Een 31-jarige man was ook nauw betrokken bij het witwassen en leverde bij 2 oplichtingen een bijdrage. Verder was hij verantwoordelijk voor het pinnen, het ophogen van limieten voor het pinnen en had hij contact met de geldezels. Hij krijgt een celstraf van 30 maanden, waarvan 20 maanden voorwaardelijk.

Hoewel een 30-jarige Waalwijker slechts bij 2 witwaszaken actief betrokken was, vindt de rechtbank zijn rol binnen de organisatie toch van belang. Hij fungeerde als tussenpersoon en/of bemiddelaar tussen de partij die een rekening op naam van een derde zocht om daarop geld te laten storten en de partij die een dergelijke rekening ter beschikking stelde. Die gegevens deelde hij met de medeverdachten. Ook had hij toegang tot in elk geval één bankrekening. Hij krijgt een celstraf van 30 maanden, waarvan 16 maanden voorwaardelijk.

Ook een andere 37-jarige Amsterdammer was nauw betrokken bij het witwassen en leverde daarnaast een bijdrage aan één oplichting. Verder had hij zicht op betalingen die aanstaande waren en beschikte hij over betalingsbewijzen van de opgenomen transacties. Deze informatie deelde hij met zijn plaatsgenoot. Hij krijgt een gevangenisstraf van 2 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Cocaïne en Spoofing

Een 35-jarige man was betrokken bij de oplichting (spoofing) van een persoon. Hij had daarover contact met een van zijn mededaders, hield hem op de hoogte en vroeg naar beschikbare bankrekeningen waarnaar het geld (50.000 euro) kon worden overgemaakt. Omdat hij ook betrokken was bij de uitvoer van 10 kilo cocaïne, krijgt hij in totaal een celstraf van 4 jaar.

Geldezels

Een 36-jarige Rotterdammer was één van de geldezels, maar had daarnaast nog een andere rol. Zo was hij betrokken bij één oplichting. Hij krijgt een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk.

Ook een 29-jarige man uit ’s-Hertogenbosch was een geldezel. Hij stond zijn bankpas, pincode en inloggegevens af aan anderen en kreeg daarvoor een kleine vergoeding. Daarnaast richtte hij in opdracht van hen een eenmanszaak op. Hij krijgt een celstraf van 150 dagen, waarvan 42 dagen voorwaardelijk, en een maximale taakstraf van 240 uur.

Bron: De Rechtspraak

Print Friendly and PDF ^