Hoven gestopt met externe wrakingskamers
/In 2014 zijn de gerechtshoven Amsterdam en Den Haag gestart met een pilot, waarin zij elkaars wrakingszaken behandelden. Doel was om na te gaan of dit zou bijdragen aan het vertrouwen van partijen in de wrakingsprocedure. Een nevendoel was om te onderzoeken of het extern laten behandelen van wrakingszaken tot grote organisatorische problemen zou leiden.
Na 5,5 jaar hebben de besturen van beide hoven besloten de pilot te beëindigen. Uit wetenschappelijk onderzoek was in 2017 al gebleken dat de pilot weinig invloed had op het vertrouwen in de rechtsgang bij de onderzochte groep die van het wrakingsinstrument gebruik had gemaakt. Advocaten waren daarentegen positief.
Aanleiding voor het stopzetten van de pilot externe wrakingskamers is dat deze een vertragende factor vormde door de complexe logistiek en de benodigde reistijd voor alle betrokkenen. De Rechtspraak heeft het bevorderen van doorlooptijden hoog in het vaandel staan. Door niet langer gebruik te maken van de externe wrakingskamers wordt een voortvarende behandeling van rechtszaken bevorderd.
Het blijft overigens ook in de toekomst mogelijk voor de wrakingskamers om een wrakingszaak door een ander hof te laten afhandelen.