Internationale Cyberstrategie 2023 - 2028
/Onlangs is de Internationale Cyberstrategie 2023 - 2028 gepubliceerd.
De ICS beschrijft primair de diplomatieke inzet die nodig is om te werken aan een open, vrij en veilig digitaal domein. De diplomatieke inzet wordt voor een belangrijk deel vormgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken (inclusief het postennet), maar kan alleen effectief worden ingevuld middels intensieve samenwerking met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Justitie en Veiligheid (J&V), Defensie (DEF), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) alsook het NCSC, de AIVD en de MIVD. Deze organisaties dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling en uitvoering van het internationaal cyberbeleid.
Met de interdepartementale internationale cyberstrategie (ICS) beschrijft het kabinet hoe het de komende jaren wil inspelen op deze internationale ontwikkelingen binnen multilaterale fora zoals de EU en de NAVO maar ook daarbuiten in nieuwe coalities. Deze inzet kan als volgt worden samengevat:
Om de cyberdreiging van staten en criminelen tegen te gaan zal Nederland de middelen waarover het beschikt proactiever, meer geïntegreerd en strategischer inzetten, waar mogelijk met EU-partners en NAVO-bondgenoten. Daarmee streven we naar maximale effectiviteit om statelijke en niet-statelijke dreigingen te adresseren. Het gaat daarbij om middelen als diplomatieke kanalen, sancties, economische drukmiddelen, inlichtingenmatig onderzoek, militaire en justitiële slagkracht en samenwerking met de private sector. Tegelijkertijd zullen de afzonderlijke instrumenten worden versterkt.
Om democratische en mensenrechtelijke principes online te versterken zal Nederland, met verhoogde inzet en in een brede coalitie van landen, onderzoekers, bedrijven en maatschappelijk middenveld, uitwerken hoe internationaal erkende principes in de digitale ruimte moeten worden toegepast ter bevordering van de mondiale cyberveiligheid. Cyberveiligheid en mensenrechten zijn complementair en versterken elkaar. Individuele veiligheid is een kerncomponent van cyberbeveiliging en een open, vrij en veilig internet is een cruciaal uitgangspunt bij het bevorderen van online mensenrechten. Nederland stimuleert daarnaast staten en bedrijven om (onbedoelde) schendingen van online mensenrechten tegen te gaan. Ook zet Nederland in op waarborging van mensenrechten en democratische beginselen bij de ontwikkeling van standaarden voor nieuwe technologieën en online diensten.
Om een wereldwijd open, vrij en veilig internet te behouden zal Nederland de publieke kern - oftewel de technische laag - van het internet beschermen, onder andere om fragmentatie tegen te gaan. Fragmentatie op het internet is in zeker zin al een gegeven. Voor de technische laag van het internet echter, moet dit te allen tijde voorkomen worden. Daarbij zal Nederland de betrokkenheid van opkomende landen bij het beheer van het internet bevorderen en expertise delen om de cybercapaciteiten van deze landen verder te versterken zodat ook zij de vruchten van een veilige digitale omgeving kunnen plukken.