Internetconsultatie Nationaal Milieubeleidskader (NMK)
/Het Ministerie van IenW bereidt een actualisatie voor van het milieubeleid. Vanwege problemen op het gebied van milieu en om innovatie aan te jagen is vernieuwing nodig, bijvoorbeeld voor:
de omgang met de milieunormen, grondstoffengebruik en circulaire economie,
de afwegingen tussen korte en lange termijn belangen,
afwenteling van milieuproblemen in tijd of naar andere regio’s en,
het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving.
Het ministerie van IenW presenteert vier bouwstenen om de noodzakelijke milieu- en gezondheidswinst te boeken en waar nodig de koers te verleggen om te zorgen dat Nederland zich kan blijven ontwikkelen. De hoofdlijn is dat er steeds meer aandacht moet komen voor het voorkómen van milieuverliezen of milieuschade.
BOUWSTEEN 1:
VOORKOMEN VAN MILIEUVERLIEZEN, in de keten van grondstoffenwinning tot en met eindconsumptie. Elk verlies, door bijvoorbeeld verontreiniging of uitputting betekent automatisch meer risico’s voor de gezondheid van mens en natuur. In planning, ontwerp en uitvoering van beleid is het voorkomen van milieuverliezen een belangrijk criterium.
BOUWSTEEN 2:
BEHEERSEN VAN RISICO’S OP AFWENTELING.
Bij milieuaantasting moeten de kosten niet worden afgewenteld op anderen of op iets anders. Deze kosten worden zoveel mogelijk teruggelegd bij de veroorzakers. Natuurlijk kan niet alles tegelijkertijd; voortdurend moeten kosten en baten worden afgewogen.
BOUWSTEEN 3:
VOORTDURENDE STAPSGEWIJZE VERBETERING van de milieukwaliteit en gebruik van grondstoffen. Milieunormen zijn geen doel op zich, maar een middel om verbetering te realiseren van onze gezondheid en veiligheid, en om innovatie in bedrijfsleven en maatschappij aan te jagen.
BOUWSTEEN 4: VERBINDING EN SAMENWERKING.
Nederland is een open, internationaal georiënteerd land dat veel te winnen heeft bij samenwerking met andere landen. En ook in Nederland moet iedereen worden meegenomen door beleid eenvoudig, betaalbaar en eerlijk te maken en te houden.
Consultatie
Het ministerie wil graag reacties op van inwoners, bedrijven, organisaties en medeoverheden aan de hand van de volgende vragen:
Vraag 1: Herkent u de bouwstenen uit de notitie of stelt u nog aanvullingen of wijzigingen voor?
Vraag 2: Welke punten zou u willen meegeven voor de uitwerkingen van het beleidskader naar een uitvoeringsprogramma?
Vraag 3: Hoe kunnen we u zo effectief mogelijk betrekken in het vervolgtraject waarbij de bouwstenen worden uitgewerkt in het Nationaal Milieuprogramma?
Van 23 juni tot en met 1 september 2020 kan gereageerd worden.
Lees meer: