Lagere straffen voor verdachten Havenfraude
/Op 30 juni heeft het Hof Den Haag uitspraak gedaan in de zaken van bedrijvendokter Van den Nieuwenhuizen en voormalig havendirecteur Scholten in de zogenaamde Havenfraude. De zaak speelde van het begin van deze eeuw tot in de zomer van 2004. Het Haagse hof heeft Van den Nieuwenhuizen wegens omkoping en valsheid in geschrift veroordeeld tot een gevangenisstraf van 365 dagen, waarvan 285 dagen voorwaardelijk, en daarnaast tot een geldboete van 150.000 euro. De voormalig havendirecteur, die zich volgens het hof heeft laten omkopen door Van den Nieuwenhuizen, kreeg een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd en een geldboete van 75.000 euro.
Omkoping
Het hof acht bewezen dat Van den Nieuwenhuizen de voormalig havendirecteur heeft omgekocht door hem zonder reële vergoeding een luxe appartement in Antwerpen in gebruik te geven. Daarnaast heeft hij een bedrag van 1,2 miljoen euro op een Zwitserse bankrekening van de man gestort. Van den Nieuwenhuizen wilde met de omkoping bereiken dat zijn RDM-concern een voorkeursbehandeling zou krijgen van de invloedrijke havendirecteur. Dat is ook gelukt: de havendirecteur heeft er eigenhandig voor gezorgd dat het Rotterdamse Havenbedrijf in die jaren voor meer dan 180 miljoen euro aan garanties heeft verstrekt aan banken, waardoor het RDM-concern bij die banken geldleningen kon afsluiten. Het hof acht bewezen dat de havendirecteur zich in dat verband ook schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrift, met name in bepaalde certificaten en in 2 jaarverslagen van het Havenbedrijf. Het hof is het niet eens met het Openbaar Ministerie dat het handelen van deze verdachte ook kan worden aangemerkt als oplichting van de gemeente Rotterdam en de banken. Daarvan is hij vrijgesproken. Van den Nieuwenhuizen is behalve voor omkoping ook veroordeeld voor valsheid in geschrifte van een overeenkomst.
Vrijspraak faillissementsfraude
In tegenstelling tot de rechtbank, spreekt het hof Van den Nieuwenhuizen vrij van een drietal verdenkingen van faillissementsfraude bij verschillende vennootschappen van het RDM-concern, evenals van een paar daarmee verband houdende beschuldigingen. Ook heeft het hof niet bewezen geacht dat hij in 2007 in het bezit was van een diplomatiek paspoort, waarvan hij wist of moest vermoeden dat het vervalst was.
Redelijke termijn
Eis OM
Het Openbaar Ministerie had zich op het standpunt gesteld dat alle aan de verdachten verweten feiten bewezenverklaard konden worden en had tegen de ondernemer een gevangenisstraf van 5 jaar en tegen de havendirecteur een gevangenisstraf van 2 ½ jaar geëist. Eerder had de rechtbank meer feiten bewezen geacht en de verdachten tot gevangenisstraffen veroordeeld van 30 maanden, respectievelijk 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk.
Lees hier de volledige uitspraken:
- Van den Nieuwenhuizen: Gerechtshof 30 juni 2015, ECLI:NL:GHDHA:2015:1752
- Scholten: Gerechtshof 30 juni 2015, ECLI:NL:GHDHA:1751