Landelijk milieuofficier: De aanpak van milieucriminaliteit dreigt vast te lopen
/“Het moet doeltreffender, evenrediger en afschrikwekkender.” Dat zegt landelijk milieuofficier Rob de Rijck over de bestrijding van milieucriminaliteit. “Een jarenlang onderzoek met duizenden uren werk levert soms een straf op van enkele duizenden euro’s boete. Voor de meeste bedrijven een schijntje. Dat is frustrerend, ook voor de opsporing.”
Milieucriminaliteit gaat over mogelijk vervuilde grond onder woonwijken. Illegale afvaltransporten naar Azië. Niet-naleven van veiligheidsvoorschriften door chemiereuzen. Uitrijden van mest vermengd met afvalstoffen over akkers. Het administratief laten verdwijnen van mestoverschotten. Smokkel van papegaaien van een bedreigde soort. Stelselmatig papieren vervalsen zodat het alleen maar lijkt of je grote hoeveelheden biobrandstof op de Nederlandse markt brengt.
Het is zo maar een greep van Rob de Rijck, landelijk coördinerend milieuofficier bij het Functioneel Parket. Hij begon met commuun strafrecht, maar vindt nu milieustrafrecht fascinerend. “Milieucriminaliteit heet één specialisme te zijn, maar dat is het niet. Het is een heel terrein. Het is alle criminaliteit die de fysieke wereld of de volksgezondheid in gevaar kan brengen. Direct of indirect.”
Lees verder: