Nieuwe EU-autoriteit voor de bestrijding van witwassen: Raad bepaalt gedeeltelijk standpunt

Om te zorgen dat het kader voor de bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme beter werkt, richt de EU een specifieke anti­witwas­autoriteit (AMLA) op. Op 29 juni heeft de Raad hierover zijn gedeeltelijk standpunt bepaald.

De nieuwe autoriteit kan, gezien het grens­overschrijdende karakter van criminaliteit, een belangrijke bijdrage leveren aan de bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. De autoriteit zal zich onder meer richten op de harmonisatie en coördinatie van toezicht­praktijken in de financiële en niet-financiële sectoren, het directe toezicht op financiële entiteiten met een hoog risico en grensoverschrijdende financiële entiteiten, en op de coördinatie van financiële inlichtingen­eenheden.

In zijn standpunt kent de Raad de Autoriteit meer bevoegdheden toe om rechtstreeks toezicht uit te oefenen op bepaalde soorten krediet- en financiële instellingen, waaronder aanbieders van crypto­activa­diensten, indien deze als risicovol worden beschouwd. Ook wordt de Autoriteit opgedragen toezicht uit te oefenen op – volgens de eerste selectie – maximaal 40 groepen en entiteiten en te zorgen voor een volledige dekking van de interne markt onder haar toezicht. Ook worden er meer bevoegdheden toegekend aan de algemene raad in het bestuur van de AMLA.

Het is een gedeeltelijk standpunt, omdat er nog geen overeenstemming is bereikt over waar de nieuwe Autoriteit haar zetel zal hebben.

Achtergrond

Dit voorstel maakt deel uit van een pakket wetgevings­voorstellen van de Commissie van 20 juli 2021 ter versterking van de EU‑regels ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.

Print Friendly and PDF ^