NVWA jaarverslag 2017: Veelheid vraagt om scherpe keuzes
/Van afslankproducten tot aardappelmoeheid, van speelgoedtrampolines tot vogelgriep en van tijgermuggen tot e-sigaretten. Uit het jaarverslag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt hoe omvangrijk het aantal aandachtsgebieden van de toezichthouder is. Deze veelheid aan onderwerpen, de grote hoeveelheid betrokken bedrijven en de beperkte hoeveelheid mensen en middelen vraagt om heldere keuzes van de toezichthouder. Dit doet de NVWA door steeds meer risicogericht en kennisgedreven te werken. Bijvoorbeeld door het opstellen van risicoanalyses, het slimmer inrichten van toezicht en het steeds meer openbaar maken van inspectieresultaten.
In het jaarverslag 2017 laat de NVWA aan de hand van een aantal concrete voorbeelden zien hoe het toezicht op voedselveiligheid, productveiligheid, dierenwelzijn en dier- en plantenziekten is geregeld. Hieruit blijkt dat de NVWA als toezichthouder ook voor de nodige dilemma's en lastige keuzes gesteld wordt. Verder blijkt hoe belangrijk het is dat de NVWA samenwerkt met andere toezichthouders, bedrijven, branches, burgers en NGO's.
Rob van Lint is sinds juni 2017 inspecteur-generaal van de NVWA. Van Lint: "Met de NVWA sta ik een toezichthouder voor die uitgaat van vertrouwen, stevig in zijn optreden is als dat vertrouwen beschaamd wordt, open en transparant werkt en in dialoog is met bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties." Van Lint vraagt verder nog aandacht voor de veiligheid van zijn medewerkers. "Wat niet mag is de uitvoerder van vastgesteld overheidsbeleid beschimpen of zelfs bedreigen. Helaas komt dat nogal eens voor. Op sociale media, in bedrijven, op zee. Ik sta voor onze mensen. Voor hun recht om veilig hun werk te kunnen doen. De NVWA aarzelt ook niet om aangifte te doen van onaanvaardbaar gedrag."
Het jaarverslag meldt natuurlijk ook nog de belangrijkste feiten en cijfers over het jaar 2017. Zo legde de NVWA in 2017 8.376 bestuurlijke boetes op; 30% meer dan het jaar daarvoor. Het totale boetebedrag bedroeg €12.945.777. Daarnaast legde de Inlichtingen en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) bij verdachte bedrijven en personen voor €74.605.095 strafrechtelijk beslag op geld en goederen.