OM eist in hoger beroep hogere straf tegen ex-manager Rijksuniversiteit Groningen in omkopingszaak

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een voormalig hoofd technisch beheer van de  Rijksuniversiteit Groningen (RuG) in hoger beroep een gevangenisstraf van 3,5 jaar geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. In de ogen van het OM heeft hij op een listige wijze zijn toenmalig werkgever voor ruim 1,1 miljoen euro benadeeld. Ook staan drie medeverdachten terecht, waaronder de zoon van de man. Tegen hem eiste het OM een gevangenisstraf van twee  jaar, waarvan ook een half jaar voorwaardelijk.

De 68-jarige hoofdverdachte is de spil in een grote ambtelijke corruptiezaak bij de RuG. De man gunde aan bevriende bouwbedrijven opdrachten voor onderhoudswerkzaamheden. In ruil daarvoor betaalden de bedrijven de man en zijn familie smeergeld. Ook regelden zij auto’s. Door het gebruik van valse facturen, die door de hoofdverdachte zelf werden goedgekeurd, betaalde de universiteit uiteindelijk de rekening. Dit gebeurde gedurende een lange periode, van 2007 tot en met 2016.

De rechtbank in Almelo veroordeelde de man op 17 mei 2017 tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Zes medeverdachten kregen celstraffen tot twee jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Tegen het vonnis gingen de hoofdverdachte, medeverdachten en het OM (deels) in hoger beroep.

De hoofdverdachte, die meer dan veertig jaar in dienst was bij de universiteit, regelde voor zijn zoon en zijn vriendin banen bij bevriende bedrijven. Die kregen in ruil daarvoor jarenlang klussen bij de RuG. Ook werden aanbestedingen gegund. Daardoor hoefden de zoon en zijn  vriendin niet te werken. Hun loon werd immers doorberekend aan de RuG. De bedrijven zorgden ervoor dat het salaris nog iets hoger werd.

De advocaat-generaal (AG), de aanklager in hoger beroep, spreekt van een zeer ernstige zaak: “De universiteit is een instelling die zelf niet over veel financiële ruimte beschikt. Dan krijgen ze ook nog te maken met iemand die jarenlang voor eigen gewin grote bedragen van de universiteit weet te ontfutselen. En met bedrijven die lekker graantjes meepikten. Het feit dat het hier om gemeenschapsgeld gaat wordt niet gezien of niet belangrijk gevonden.”

De hoofdverdachte heeft in hoger beroep bekend en openheid van zaken gegeven. Dat is belangrijk vindt de AG, omdat hij beseft dat hij fout zit. Toch komt zij tot een hogere strafeis. “Omdat de verdachte gedurende een zeer lange tijd de universiteit meer dan één miljoen euro afhandig heeft gemaakt. Daarbij heeft hij vele bedrijven en mensen met zich mee de criminaliteit ingetrokken. En dat ook nog als ambtenaar.”

Naast de gevangenisstraffen wil de AG dat de hoofdverdachte een schadevergoeding van ruim 610.000 euro betaalt. De zoon en zijn vriendin moeten in de ogen van het OM ruim vier ton terugbetalen. Van de twee zaken van de medeverdachten werd er één behandeld. De AG eiste tegen een voormalig medewerker van het onderhoudsbedrijf twaalf maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. Ook wil de AG  dat hij ruim 100.000 euro betaalt. De rechtbank had de man een werkstraf van 240 uur opgelegd.

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^