OM zet civiele middelen in voor verbod Satudarah MC
/Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie heeft op 8 mei zijn verzoek om een civiel verbod op de Satudarah Motorcycle Club (SMC) en supportclubs Supportcrew 999, Saudarah en Yellow Snakes MC nader toegelicht. Dat gebeurde voor de Haagse civiele rechter die zitting houdt in de rechtbank Schiphol. Volgens het OM is de zogeheten werkzaamheid van de 1% motorclub in strijd met de openbare orde.
Een civiel verbod zou een definitieve beëindiging betekenen van alle activiteiten van de SMC. Het OM concludeert in zijn verzoekschrift dat de clubs Supportcrew 999, Saudarah en Yellow Snakes MC zodanig verweven zijn met Satudarah MC, dat zij feitelijk onderdeel zijn van deze club en daarom ook onder het gevraagde verbod moeten vallen.
In een korte video licht een persofficier van het OM toe wat zo’n civiel verbod precies inhoudt en waarom dat er zou moeten komen.
Honderden gewelds-, wapen en drugsmisdrijven
OM meent dat de SMC een gewelddadig imago cultiveert, structureel criminaliteit pleegt en faciliteert. Volgens het OM kan alleen een civiel verbod daaraan een einde maken.
Het OM schetste in de rechtbank vandaag in woord én beeld een uitgebreid overzicht van honderden aan de SMC te relateren misdrijven. Die lopen uiteen van mishandeling, drugshandel, intimidatie en afpersing tot afdreiging, schietpartijen en wapengeweld.
Zo zijn de afgelopen jaren SMC (bestuurs)leden veroordeeld voor afpersing, gepleegd in onder meer Roden, Almelo, Apeldoorn, Maastricht, Eindhoven en Den Haag. Daarbij is vaak het imago van de club gebruikt om angst aan te jagen en soms grof geweld gebruikt. In juli 2016 zijn twee Satudarah leden veroordeeld voor een woningoverval in Tilburg die diende om een ‘schuld’ te innen. Daarbij is de 70-jarige bewoner zo ernstig mishandeld dat hij verschillende botbreuken en tandletsel opliep en in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Bij de politie zijn de afgelopen jaren ook tientallen meldingen over afpersing door SMC binnengekomen waarbij de betrokkenen uit angst geen aangifte wilden doen.
In de afgelopen jaren zijn SMC (bestuurs)leden veroordeeld voor geweldplegingen in onder meer Rijsbergen, Nijverdal, Tilburg, Delft, Enschede, Den Haag, Eindhoven, Hoorn, Zaandam, Maastricht, Barendrecht, en Noordwolde. In juli 2017 zijn meerdere leden van de motorclub veroordeeld voor de groepsgewijze zware mishandeling van twee slachtoffers in een club in Amstelveen. Daarbij is tegen het hoofd van een van de slachtoffers getrapt en is er met een glas geslagen.
In meerdere gevallen was sprake van gebruik van wapens, verregaande vernielingen in horecazaken en ernstig letsel bij slachtoffers, waaronder botbreuken en tandletsel. Eind september 2017 veroordeelde de rechtbank Amsterdam een SMC lid, omdat hij met drie andere leden en een geladen pistoolmitrailleur werd aangetroffen in een auto die ‘s nachts op de A10 tegen het verkeer in reed. In april vorig jaar is een SMC lid uit Den Bosch veroordeeld voor het bezit van een vuurwapen en een handgranaat. In 2015 is een SMC lid uit Hoensbroek veroordeeld, omdat hij een automatisch vuurwapen in zijn bezit had en daarmee ’s nachts willekeurige voorbijgangers, onder wie een hoogzwangere vrouw, had bedreigd.
De SMC legt bovendien op intimiderende wijze haar wil en beperkingen op aan kleinere motorclubs. Uit meerdere bronnen blijkt dat de SMC andere motorclubs verbiedt om geel-zwart als clubkleuren te hanteren, zich ook MC te noemen of zich überhaupt te vestigen. De SMC is bovendien verwikkeld in een permanente, gewelddadige territoriumstrijd met andere motorclubs. In het kader van deze ‘oorlog’ hebben Nederlandse SMC (bestuurs)leden automatische vuurwapens aan hun clubgenoten in Duitsland geleverd. In onder meer Denemarken en Duitsland is het in deze strijd tot ernstig geweld gekomen, waaronder schiet- en steekpartijen.
Ingrijpen is noodzaak
Met grote regelmaat wordt de maatschappij ernstig bedreigd door SMC en loopt de burger gevaar, omdat veel incidenten waarbij leden van de SMC betrokken zijn, plaatsvinden in de openbare ruimte, zoals op straat, in een supermarkt of café.
De overheid tolereert dat niet en vindt ingrijpen door de overheid noodzaak, vanuit zowel een nationaal als internationaal perspectief, om de fundamenten van ons rechtssysteem te waarborgen.
De officier van justitie in het pleidooi vandaag: “Onze rechtsstaat kan geen groeperingen tolereren die geweld en andere ernstige criminaliteit plegen, uitlokken en belonen. Onze rechtsstaat kan niet toestaan dat verschillende groeperingen permanent een gewelddadige strijd met elkaar uitvechten in de openbare ruimte. Dat grote outlaw clubs in de motorwereld het recht van de sterkste willen laten gelden bij de vragen wie zich waar mag vestigen en wie welke kleding mag dragen.”
Daarnaast ontzegt de SMC aan zijn eigen leden de vrijheid zich voor hulp en bijstand tot de overheid te wenden en de vrijheid uit de club te stappen wanneer zij dat willen. Er heerst een subcultuur van wetteloosheid binnen de SMC. Deze cultuur wordt in stand gehouden met clubregels - zoals de zwijgplicht en afpersing en geweld tegen leden die de club willen verlaten. Er wordt een praktijk gehanteerd waarbij leden met geweld, zogenoemd bad standing, uit de club gezet worden. De meeste ex-leden die bij de politie meldingen van dergelijk grof geweld deden, durfden geen aangifte te doen uit angst voor represailles vanuit de club.
De officier van justitie benadrukte dat overheidsingrijpen een noodzakelijke verplichting is, tijdens de behandeling van het verzoekschrift vandaag: “Nederland is op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) verplicht hiertegen op te treden, nu de SMC de in het EVRM neergelegde rechten van zowel anderen als zijn eigen leden beperkt.”
Verzoekschrift
In het verzoekschrift en het bijbehorende dossier, die vele honderden pagina’s beslaan, staat een uitgebreide beschrijving van de activiteiten van de SMC en hoe ondermijnend en ontwrichtend deze zijn voor de samenleving. Het OM baseert zich in het verzoekschrift voor een civiel verbod op artikel 2:20 van het Burgerlijk Wetboek.
Het verzoekschrift wordt civielrechtelijk behandeld voor de Haagse rechtbank. Moordrecht, waar de SMC in 1990 door 9 Molukse vrienden is opgericht, ligt in het arrondissement Den Haag. Het OM diende op 29 september 2017 zijn verzoekschrift voor een civiel verbod op de motorclub in.
Aanpak overheid
De afgelopen jaren is in Nederland door de overheid vaak opgetreden om zware criminaliteit en overlast door (leden van) de SMC tegen te gaan. De aanpak bestaat uit een breed palet aan interventies en maatregelen, waaronder strafrechtelijk en bestuursrechtelijk ingrijpen.
In de rechtbank Overijssel locatie Zwolle is op 30 maart 2018 het strafproces tegen de bestuursleden en grondleggers van de outlaw motorcycle gang Satudarah van start gegaan. Op 19 juni gaat de zaak Largo verder, met een regiezitting. Er zijn ook veel incidenten die niet konden worden vervolgd vanwege de zwijgplicht van leden van 1%MC’s en een gebrek aan medewerking van angstige slachtoffers en getuigen.
Bestuurlijke maatregelen hebben in verschillende Nederlandse gemeenten geleid tot cameratoezicht, sluiting van woningen en cafés, afgelasting van publieksevenementen en noodverordeningen.
De SMC is ook buiten Nederland actief. In Duitsland is de motorclub in 2015 geheel verboden. In andere landen, waaronder Denemarken, België, Australië, Noorwegen, Zweden, Finland en de Verenigde Staten, zijn (vaak grootschalige) strafrechtelijke onderzoeken en strafvervolgingen tegen meerdere (bestuurs)leden van de SMC uitgevoerd en bestuurlijke maatregelen genomen.
Tweede in lijn
De SMC is de tweede 1% motorclub waarvoor het OM in Nederland een verzoekschrift voor een civiel verbod heeft aangevraagd. De civiele rechter doet uitspraak op maandag 18 juni.
Op woensdag 20 december 2017 heeft de civiele rechter in Utrecht Bandidos Motorcycle Club civiel verboden. Bandidos MC heeft beroep aangetekend tegen dat vonnis.