Openbaar Ministerie vervolgt twee personen vanwege lek benoeming burgemeester ’s-Hertogenbosch
/Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant vervolgt een 65-jarige en een 55-jarige man uit Rosmalen voor het schenden van hun ambtsgeheim.Het OM verdenkt de 55-jarige man ervan dat hij, terwijl hij lid was van de vertrouwenscommissie, de naam van de kandidaat die op nummer 1 van de aanbeveling van de vertrouwenscommissie stond, heeft gelekt aan de 65-jarige man uit Rosmalen.
De 65-jarige man, die zelf geen lid was van de vertrouwenscommissie, zou deze vertrouwelijke informatie vervolgens hebben doorgespeeld naar anderen, waaronder een journalist van het Brabants Dagblad.
Op 12 juli 2017 heeft de Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant aangifte gedaan van schending geheimhoudingsplicht in de burgemeestersprocedure van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Dit gebeurde onder meer na de publicatie van een krantenartikel dat op 12 juli 2017 in het Brabants Dagblad is verschenen en waarin tot op detailniveau informatie werd verstrekt over de kandidaten en de procedure met betrekking tot de benoeming van de nieuwe burgemeester te ’s-Hertogenbosch.
Daarop heeft de Rijksrecherche onder leiding van het Openbaar MinisterieOost-Brabant onderzoek gedaan en zijn er eerder, in augustus 2017 en februari 2018, twee aanhoudingen verricht. Deze personen worden nu vervolgd voor het schenden van hun ambtsgeheim.
"Verdachten hebben allebei hun geheimhoudingsplicht opzettelijk geschonden. Daarmee hebben zij de integriteit van de benoemingsprocedure schade berokkend en afbreuk gedaan aan het goede functioneren van het openbaar bestuur. Bij een dergelijk verwijt past het om beide verdachten te dagvaarden, zodat de verdachten in een openbare terechtzitting verantwoording zullen moeten afleggen over hun handelen," aldus Jan Jaap Smilde, plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie Oost-Brabant.
In de komende maanden zal bekend worden wanneer de twee verdachten zich voor de rechtbank moeten verantwoorden.