Pakket digitaal geldwezen: Raadsakkoord over MiCA en DORA
/De Europese Raad is zijn standpunt overeengekomen voor 2 voorstellen uit het "pakket digitaal geldwezen": de verordening betreffende markten in cryptoactiva (MiCA) en de verordening betreffende digitale operationele veerkracht (DORA). Dit akkoord vormt het onderhandelingsmandaat van de Raad voor trialoogonderhandelingen met het Europees Parlement.
Het digitale geldwezen neemt een steeds belangrijker plaats in het Europese economische landschap in. Het is essentieel om innovatieve bedrijven een stimulerend klimaat te bieden, maar dan met beperking van de risico's voor investeerders en consumenten. Volgens mij vormt het akkoord van vandaag een mooi evenwicht daartussen. Deze dossiers zijn een prioriteit voor het voorzitterschap. We hopen nu snel een akkoord met het Europees Parlement te bereiken over beide voorstellen.
Andrej Šircelj, minister van Financiën van Slovenië
MiCA moet zorgen voor een regelgevingskader voor de cryptoactivamarkt dat toelaat te innoveren en het potentieel van cryptoactiva te benutten, maar met behoud van financiële stabiliteit en bescherming van investeerders.
DORA moet zorgen voor een regelgevingskader voor digitale operationele veerkracht dat bedrijven bestand maakt tegen alle soorten ICT-verstoringen en -bedreigingen, om zo cyberdreigingen te voorkomen en te beperken.
Achtergrond en volgende stappen
De Commissie kwam op 24 september 2020 met het "pakket digitaal geldwezen"(of "digitale financiën").
Dat pakket bevat een strategie voor het digitale geldwezen en voorstellen betreffende: markten in cryptoactiva (MiCA), digitale operationele veerkracht (DORA) en "distributed ledger"-technologie (DLT). Het moet een kloof in de bestaande EU-wetgeving dichten: het huidige rechtskader mag het gebruik van nieuwe digitale financiële instrumenten niet belemmeren, maar tegelijkertijd moet ervoor worden gezorgd dat die nieuwe technologieën en producten stroken met het financieel reglement en operationeel risicobeheer van bedrijven in de EU. Doel van het pakket is innovatie en nieuwe financiële technologieën aanmoedigen, maar met voldoende bescherming van consumenten en investeerders.
Raad en Parlement zullen nu trialoogonderhandelingen over de voorstellen starten, om een voorlopig politiek akkoord te bereiken. Vervolgens kunnen beide instellingen de verordeningen formeel aannemen.