Politiële samenwerking: Raadsvoorzitterschap en Parlement bereiken akkoord over richtlijn ter verbetering van de informatieuitwisseling
/Het voorzitterschap van de Raad en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over een richtlijn inzake informatie-uitwisseling. Wanneer de Raad en het Parlement de tekst hebben goedgekeurd, wordt de richtlijn formeel aangenomen.
Grensoverschrijdende criminaliteit is een ernstige bedreiging voor de veiligheid van de EU en haar burgers. Met het akkoord van vandaag zal onze politie beter kunnen communiceren en informatie delen, zodat criminelen hun activiteiten niet kunnen verbergen door naar een andere lidstaat te verhuizen.
Vít Rakušan, Tsjechisch minister van Binnenlandse Zaken
Het wetgevingsvoorstel gaat over de praktische kanten van en de procedures voor de efficiënte uitwisseling van informatie tussen de rechtshandhavingsinstanties van de lidstaten. Het zal ervoor zorgen dat deze instanties dezelfde toegang hebben tot informatie die in andere lidstaten beschikbaar is, en een wildgroei aan communicatiekanalen voorkomen.
De lidstaten zullen een centraal contactpunt voor informatie-uitwisseling met andere EU-landen krijgen dat 24/7 operationeel zal zijn. In dringende gevallen moet de gevraagde informatie binnen 8 uur zijn verstrekt indien deze komt uit een databank die rechtstreeks toegankelijk is voor het contactpunt of de rechtshandhavingsautoriteiten, en binnen 3 dagen indien het contactpunt of de rechtshandhavingsautoriteiten deze info van andere overheidsinstanties of particuliere partijen kunnen verkrijgen. Voor alle andere verzoeken geldt dat de informatie binnen 7 dagen beschikbaar moet worden gesteld.
Daarnaast moeten de lidstaten per geval beoordelen of zij ook een kopie van de informatie aan Europol moeten toezenden. Siena, de applicatie voor veilige informatie-uitwisseling van Europol (Siena staat voor Secure Information Exchange Network Application), wordt het standaardkanaal voor communicatie.
Achtergrond
De meeste georganiseerde criminele groepen zijn in meer dan 3 landen aanwezig en bestaan uit leden met meerdere nationaliteiten die zich bezighouden met diverse criminele activiteiten. De structuur van deze criminele groepen wordt steeds gesofisticeerder, en hebben sterke en efficiënte communicatiesystemen en grensoverschrijdende samenwerking tussen hun leden. Uit evaluaties is gebleken dat het huidige kaderbesluit inzake informatie-uitwisseling in de praktijk onderbenut wordt, onvoldoende duidelijk is en niet zorgt voor een adequate en snelle uitwisseling van informatie.
Daarom diende de Commissie in december 2021 een voorstel in voor een richtlijn betreffende de transversale aspecten van informatie-uitwisseling tussen de lidstaten in alle stadia van een strafrechtelijk onderzoek.