Prioriteiten EIOPA 2022-2024
/Een duurzame en groenere toekomst voor Europa. Waar dienen verzekeraars volgens EIOPA op in te zetten om dit mogelijk te maken? De visie van de toezichthouder in zeven focuspunten.
In het kader van het EU actieplan sustainable finance publiceerde EIOPA, de Europese toezichthouder op de verzekeringsmarkt, een driejarenplan: EIOPA’s priorities to address sustainability risk. De opdracht voor (her)verzekeraars luidt: duurzaamheidsrisico’s integreren in het risicobeheer en maatregelen nemen om consumenten te beschermen en de financiële stabiliteit te waarborgen. EIOPA vertaalt dit ‘streven’ naar zeven focuspunten voor de komende jaren. Wat betekent dit concreet voor verzekeraars? (In volgrode van belangrijkheid):
Het integreren van zogenoemde “ESG” (environmental, social and governance) risico’s in het prudentiële raamwerk voor verzekeraars. Zo wordt de toezichtrapportage onder Solvency II geleidelijk herzien om hierin onder meer de rapportage over duurzaamheidsrisico’s te integreren.
De toename van extremer weer, leidt tot nieuwe risico’s. EIOPA zal bouwstenen aanleveren voor een klimaatstresstest voor verzekeraars. Dit naar aanleiding van de pilot “transition risk” waarin EIPOA analyseert welke fysieke risico’s klimaatverandering met zich meebrengt voor verzekeraars.
Het bevorderen van transparantie over de langetermijneffecten van financiële producten. Dit vormt een belangrijk speerpunt binnen de duurzaamheidstransitie. EIOPA komt daarom met een advies over hoe verzekeraars de duurzaamheidsrapportage en disclosure moeten vormgeven. Dit advies geeft ook duidelijkheid over de verplichtingen onder de “SFDR” (Sustainable Finance Disclosure Regulation) en de Taxonomy Regulation. Voor verzekeraars is de belangrijkste uitdaging om de duurzaamheidsvoorkeuren van klanten te integreren in de verschillende producten, terwijl toezichthouders moeten waken voor greenwashing.
Klimaatverandering heeft impact op de bestaande businessmodellen van verzekeraars. Daarom komt EIOPA met een advies over het toezicht op klimaat gerelateerde risico’s. Ook gaat EIPOA in gesprek met (her)verzekeraars om hen onder meer te begeleiden bij hun materialiteitsanalyses. Daarvoor komt EIOPA met een supervisory handboek over “the supverision of climate-related risk-related risks” binnen Solvency II.
EIOPA komt de komende periode met een EU-breed dashboard over de “insurance protection gap” voor natuurrampen. Hierbij is in het bijzonder aandacht voor consumentengedrag gekoppeld aan productkeuzes voor dekking van klimaat gerelateerde risico’s.
EIOPA wil graag een cruciale positie innemen bij het verstrekken van data over bijvoorbeeld verzekeringsschade door klimaatverandering via een open source data hub.
Ook wenst EIOPA zich te positioneren als belangrijke schakel voor de internationale beoordeling én beheersing van duurzaamheidsrisico’s. Daarom staat bij EIOPA duurzaamheid hoog op de agenda in gesprek met landen buiten de EU.
Bron: EIOPA