Proefschrift: Biases in de boardroom en de raadkamer

Het proefschrift Biases in de boardroom en de raadkamer bevat een analyse van de invloed van biases op de besluit- en oordeelsvorming rondom uiteenlopende onderwerpen in de boardroom en de raadkamer. De studie is mede gebaseerd op een omvangrijk kwalitatief-empirisch onderzoek en is geschreven vanuit multidisciplinair perspectief. Zowel de juridische kant als de gedragswetenschappelijke en cognitieve aspecten rondom de bestuurlijke taakuitoefening en de rechterlijke oordeelsvorming komen aan bod.

Het boek is een waardevolle toevoeging aan het wetenschappelijke debat, met name door het toepassen van resultaten en theorieën uit de cognitiewetenschappen op de doelgroepen bestuurders, commissarissen en rechters. Het boek biedt een brede blik op de taakuitoefening van bestuurders, commissarissen en rechters. Het onderzoek ontsluit een grote hoeveelheid literatuur over biases en voegt daarmee waardevolle kennis toe aan de context van boards, boardroom dynamics en rechterlijke oordeelsvorming. De gerichte aanbevelingen maken het boek bovendien concreet en praktijkgericht.

In ieder hoofdstuk behandelt Perquin-Deelen bepaalde biases toegepast op problematiek die zich afspeelt in de boardroom dan wel de raadkamer. Zij brengt in kaart wat het (onwenselijke) effect is van de biases op de besluit- en oordeelsvorming en biedt de praktijk handvatten voor de gedeeltelijke beteugeling van die biases. Daarbij merkt zij op dat deze controle nooit absoluut kan zijn. Perquin-Deelen sluit haar boek af met aanbevelingen aan de rechtspraak, de wetgever en anderen. Tot slot signaleert zij aanknopingspunten voor nader onderzoek.

In hoofdstuk 2 gaat Perquin-Deelen in op de boardroom dynamics, de problematiek bij het uitoefenen van een taak door een meerhoofdig college en de rol die gedrag hierin speelt. Zij doet dit met behulp van een metaforische toepassing van de Dynamische Systeemtheorie.

Vervolgens speelt de schrijfster in hoofdstuk 3 in op de recente maatschappelijke problematiek van de disbalans in genderdiversiteit aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Perquin-Deelen stelt de vraag wat de waarde is van diversiteit voor de vennootschap en wat maakt dat nog steeds sprake is van een disbalans. Zij concludeert dat dit deels komt door de invloed van implicit gender bias.

In de hoofdstukken 4 en 5 staat de invloed van biases op het rechterlijk oordeel centraal, mede aan de hand van de recente jurisprudentie inzake Meavita. Wat is het gevolg van de invloed van biases en waarom kan dit bezwaarlijk zijn?

Daarna komt in hoofdstuk 6 de vraag aan de orde of invoering van de Business Judgment Rule in Nederland wenselijk is, mede in het licht van de invloed van biases. Op deze en andere vragen geeft Perquin-Deelen antwoord. Deze studie biedt stof tot overdenking voor de wetenschapper. De relevante vragen rondom de praktische implicaties van de invloed van biases komen aan bod en worden, na een zorgvuldige bestudering van multidisciplinaire literatuur en jurisprudentie, beantwoord.

Het boek draagt onmiskenbaar bij aan de discussie over dit onderwerp, mede in het licht van de toenemende maatschappelijke en wetenschappelijke aandacht voor genderdiversiteit, boardroom dynamics en het rechterlijk oordeel. De wetenschappelijke analyse met ruim voldoende oog voor de rechtspraktijk maakt het boek interessant en onmisbaar voor praktijkjuristen, zoals de advocaat, de rechter en de wetgevingsambtenaar, alsmede voor bestuurders, commissarissen en toezichthouders.

Lees verder:

Print Friendly and PDF ^