Richtlijn Strafbaarstelling schending van beperkende maatregelen van de EU
/Op 2 december 2022 heeft de Europese Commissie een richtlijnvoorstel gepubliceerd betreffende de definitie van strafbare feiten en stafrechtelijke sancties voor de schending van beperkende maatregelen van de Unie, ook wel EU-sancties genoemd.
Momenteel zijn er in de EU meer dan 40 regimes voor beperkende maatregelen van kracht tegen derde landen, entiteiten, rechtspersonen of natuurlijke personen maar zijn er ook algemene regelingen tegen de proliferatie en het gebruik van chemische wapens, cyberaanvallen, mensenrechtenschendingen en terrorisme. Beperkende maatregelen van de Unie zijn alleen effectief wanneer de EU met één stem spreekt en deze op consistente wijze worden gehandhaafd. Dit voorstel tot een richtlijn heeft het doel om tot consistente strafrechtelijke handhaving van beperkende maatregelen van de Unie te komen.
Kernpunten
Het doel van het voorstel is om definities van strafbare feiten die verband houden met de schending van beperkende maatregelen van de Unie op elkaar af te stemmen, te zorgen voor doeltreffende, afschrikkende en evenredige strafrechtelijke sanctietypen en niveaus voor strafbare feiten die verband houden met de schending van beperkende maatregelen van de Unie.
Daarnaast heeft het voorstel als doel grensoverschrijdend onderzoek en grensoverschrijdende vervolging te bevorderen alsmede de operationele doeltreffendheid van de nationale handhavingsketens te verbeteren om onderzoeken, vervolgingen en strafrechtelijke sancties te bevorderen.
Aangezien schendingen van beperkende maatregelen van de Unie reeds een strafbaar feit vormen in Nederland heeft het voorstel maar beperkt effect op de nationale uitvoering van dergelijke maatregelen.
Het kabinet is voorstander van strikte en efficiënte handhaving van beperkende maatregelen van de Unie. Het kabinet ondersteunt daarnaast ook actief de inspanningen vanuit de EU die zijn gericht op bijdragen aan opsporing, vervolging en berechting van misdaden n.a.v. de Russische militaire agressie in Oekraïne. Het kabinet steunt dan ook het voorliggende voorstel voor een EU-richtlijn over het stellen van een definitie van strafbare feiten en vergelijkbaar optreden tegen de schending van beperkende maatregelen.
JenV heeft heen BNC-fiche opgesteld dat aan de Eerste en aan de Tweede Kamer gestuurd. Na bespreking in de ambtelijke voorportalen, wordt het fiche naar verwachting ter instemming aangeboden aan de MR van 3 februari 2023. Verdere behandeling van het voorstel verloopt via de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken