Twee jaar gevangenisstraf geëist voor uitvoer verboden goederen naar Iran

Het Openbaar Ministerie heeft op 21 augustus in de rechtbank in Den Bosch twee jaar gevangenisstraf geëist tegen een bestuurder van TPI Power N.V. Het OM verwijt de verdachte dat hij leiding heeft gegeven aan handelen in strijd met de Europese sanctieverordening die destijds voor Iran gold.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart in 2015 naar aanleiding van een controle door de douane (Team POSS) bij het bedrijf. Uit het strafrechtelijk onderzoek blijkt dat het bedrijf tussen 2012 en 2015 ringvormige afdichtsels en pakkingen om pijpleidingen af te sluiten heeft geleverd aan een bedrijf in Iran, te weten de National Iranian Gas Company (NIGC). Dergelijke zendingen waren verboden. Daarnaast zou de bedrijfsadministratie van TPI zijn vervalst.

Het OM benadrukte op zitting dat het gaat om ernstige feiten: “Door de EU en internationaal zijn er sancties opgelegd aan Iran wegens het onder meer weigeren inzage geven in nucleaire programma. Vele landen hebben zich hieraan geconformeerd. Sancties als deze hebben alleen nut als alle partijen zich hieraan houden. Er komt geen druk op Iran, als bedrijven toch handel blijven drijven. Door zonder vergunning toch uit te voeren, door aan verboden entiteiten te leveren en door zelfs stukken hiervoor te vervalsen wordt de regelgeving ondermijnd en het ministerie zelf misleid.” De verdachte is volgens de officier ver gegaan om het handelen van TPI te verhullen. Er werdenbewust verkeerde landen, zoals Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten opgegeven op de uitvoeraangiften en in de administratie. Ook zijn de feiten jarenlang doorgegaan. De officier van justitie: “In plaats zich te houden aan de economische sancties, heeft verdachte met zijn bedrijf geld willen verdienen”. Het voordeel dat het bedrijf TPI wederrechtelijk hiermee heeft verdiend kan niet worden ontnomen omdat TPI failliet is gegaan. De bestuurder was in het verleden al gewaarschuwd. Mede daarom vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van twee jaar voor de bestuurder passend. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^