Tweede Kamer stemt in met het nieuwe Wetboek van Strafvordering
/Op 1 april 2025 is na meer dan tien jaar werk een belangrijke mijlpaal bereikt: de Tweede Kamer heeft ingestemd met twee wetsvoorstellen die samen het nieuwe Wetboek van Strafvordering (boeken 1-8) gaan vormen. Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat betekent dit dat een nieuw Wetboek van Strafvordering over 4 jaar, op 1 april 2029 in werking zal treden.
In januari en februari zijn er vijf wetgevingsoverleggen in de Tweede Kamer geweest. De minister van Justitie en Veiligheid en de staatssecretaris Rechtsbescherming gingen in gesprek met diverse fracties in de Vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid. Constructieve, inhoudelijke debatten, waarbij Kamerleden amendementen konden indienen, voorstellen om een wetsvoorstel aan te passen.
Op 19 maart was het plenair debat in de Tweede Kamer, eind maart is er gestemd over de amendementen en op 1 april over de wetsvoorstellen voor de Eerste en de Tweede Vaststellingswet (die samen de acht boeken van het nieuwe wetboek omvatten).
En nu op naar de volgende mijlpalen: de behandeling van de Eerste en Tweede Vaststellingswet door de Eerste Kamer, de verlenging van de Innovatiewet Sv en het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State over de Eerste Aanvullingswet waarin onder andere de procesafspraken worden geregeld.
Daarna begint een minstens zo interessant deel van het proces. Er is een periode van drie jaar afgesproken waarin de uitvoeringsorganisaties zich gaan voorbereiden op het werken volgens het nieuwe wetboek. Dat betekent dat vele professionals op cursus moeten, denk aan 60.000 politiemensen, vele rechters, griffiers, officieren van justitie en advocaten. Ook moeten talloze ict-systemen en handleidingen, werkprocessen en formulieren worden aangepast, enzovoort.