Veroordelingen in postzegelzaak

De rechtbank Limburg heeft vandaag twee mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf vanwege het verkopen van namaakpostzegels. Uit dit verwijt zijn meer verwijten voortgekomen: oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Die feiten acht de rechtbank ook bewezen.

Gevangenisstraffen

Eén verdachte merkt de rechtbank als initiator aan. Hij krijgt 4 jaar en 6 maanden gevangenisstraf. De andere verdachte heeft een bescheidener rol gehad in de handel in nagemaakte zegels en krijgt 32 maanden gevangenisstraf. 

De rechtbank legt zwaardere straffen op dan geëist. De rechtbank heeft rekening gehouden met het tijdsverloop en heeft daarom een korting toegepast van 10 procent op de straf.

Wie de nagemaakte zegels gedrukt heeft, is niet opgehelderd. Van het verwijt van namaken van de zegels worden de verdachten vrijgesproken.

Meerdere verdachten

In de zaak hebben in totaal 7 personen terechtgestaan. Twee vrouwen die er ook van verdacht werden lid te zijn geweest van de criminele organisatie, zijn vrijgesproken.

Een derde vrouw, de moeder van de hoofdverdachte, wordt veroordeeld voor (schuld)witwassen, omdat zij betrokken is geweest bij het wegsluizen van crimineel geld. Dat geld werd deels naar haar rekeningen geboekt. Bij haar hadden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen bij het zien van de grote bedragen die zij op haar rekeningen ontving. Zij had in ieder geval de transacties op haar bankrekening kunnen en moeten controleren. Dat heeft zij niet gedaan. Zij wordt veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur.

De vader van de hoofdverdachte wordt ook veroordeeld voor witwassen (gewoontewitwassen) van het illegaal verkregen geld van zijn zoon en geld dat hij zelf uit misdrijf verkregen had. Hijzelf wordt namelijk veroordeeld voor het oplichten van een verzekeringsmaatschappij en voor faillissementsfraude. Aan hem wordt een gevangenisstraf van 27 maanden opgelegd.

De zevende verdachte was alleen betrokken bij het oplichten van voornoemde verzekeringsmaatschappij. Hij wordt veroordeeld tot een taakstraf van 240 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden.

Schadevergoeding

De rechtbank heeft tot slot diverse beslissingen genomen over de vorderingen tot schadevergoeding. Naast PostNL hebben slachtoffers van oplichting schade gevorderd. De vorderingen kunnen niet in alle zaken worden toegewezen, bijvoorbeeld omdat een verdachte wordt vrijgesproken of omdat verdachten failliet zijn. PostNL heeft inmiddels civiele zaken gevoerd, waarin de vorderingen zijn toegewezen en heeft dus geen belang meer bij het vorderen van deze schade in het strafproces.


Print Friendly and PDF ^