Wanneer rust op een "therapeut" een geheimhoudingsplicht, en kan vervolging plaatsvinden voor het delen van toevertrouwde informatie?
/Een therapeut vertel je je diepste geheimen. Des te pijnlijker is het wanneer juist die therapeut de informatie met een ander blijkt te delen. Omdat hij meent dat hij geen geheimhoudingsplicht heeft. Het OM ziet dat anders en bracht de 71-jarige man vandaag voor de rechter.
De man stelt zich op zijn website voor als psycholoog en cognitieve gedragstherapeut. De website ziet er goed uit en het klinkt allemaal professioneel. Misschien is verdachte dat ook wel. 'Maar nergens vermeldt hij zijn exacte achtergrond of opleiding,' merkt de officier van justitie op.
Die opleiding heeft verdachte namelijk niet afgerond. Psycholoog en cognitief gedragstherapeut zijn in Nederland geen beschermde titels. Iedereen kan zichzelf zo noemen. Verdachte heeft zich ook niet verbonden aan een beroepsvereniging of -code. En daarom meent hij dat hij niet is gebonden aan enige geheimhoudingsplicht.
Klap in het gezicht
Maar daarin vergist hij zich, volgens het Openbaar Ministerie. Er bestaat nog de wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst. Die wet schrijft behandelaars wel degelijk een geheimhoudingsplicht voor. En er is sprake van behandeling bij alle verrichtingen die zijn bedoeld om een patiënt te genezen, te behoeden van ziekte of zijn gezondheidstoestand te beoordelen. En die wet maakt het niet uit of je daar nu voor hebt gestudeerd of niet.
Het OM vindt het opmerkelijk dat verdachte kennelijk niet weet welke wetgeving voor hem als hulpverlener van toepassing is en welke plichten daaruit voortvloeien. 'Maar voor de patiënt is het ronduit een klap in het gezicht,' zei de officier van justitie, 'om te ontdekken dat je therapeut jouw vertrouwen heeft beschaamd. Dat hij anderen dingen over je heeft verteld, die je zelf voor geen goud had verteld.'
Het Openbaar Ministerie eiste een werkstraf voor de duur van 80 uur waarvan 40 voorwaardelijk. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
Bron: OM