Werkstraffen geëist voor aanbieden valse documenten via Telegram
/Een 22-jarige man uit Arnhem en een 26-jarige man uit Nijmegen worden verdacht van het plegen van grootschalige fraude via Telegram. Het Openbaar Ministerie eist taakstraffen van respectievelijk 180 en 160 uur. Verdachten boden via een telegramaccount valse documenten aan, waaronder rijbewijzen, vaccinatiebewijzen, BKR-registratie en valse zorgdiploma’s. De mannen leverden de gevraagde documenten niet daadwerkelijk maar lieten klanten vooraf betalen en staken het geld in eigen zak. De oplichting vond plaats van begin april tot begin juni 2023.
De politie ontmaskerde de verdachten door een pseudokoop. Een agent benaderde het account om zogenaamd een MBO-diploma te kopen voor 450 euro. De agent deed een aanbetaling en kwam zo in contact met verdachten. Het politieonderzoek wees uit dat verdachten in de genoemde periode meerdere malen op dezelfde manier mensen bedrogen. Er werd telkens een grote advertentie op Telegram geplaatst. Voor de ‘gekochte’ documenten stuurde de 26-jarige verdachte dan tikkies. Verdachten verdeelden het geld onderling. Volgens het OM regelde de 22-jarige het verkoopproces terwijl de 26-jarige de geldzaken regelde. De 22-jarige bleef op deze manier buiten beeld bij de kopers.
De officier van justitie vindt de handelswijze van de verdachten zeer kwalijk, ook vanwege de aard van de aangeboden documenten: “Deze verdachten hebben een vals document aangeboden aan kwetsbare mensen die bewust op zoek gingen naar zo’n vals document. De maatschappij heeft er belang bij om te kunnen vertrouwen op de juistheid van diploma’s, rijbewijzen en andere documenten. Immers, als iemand een rijbewijs of diploma heeft, wordt verondersteld dat iemand ook de bijbehorende kennis en vaardigheden heeft. Verdachten hebben deze documenten weliswaar niet geleverd, maar wel de indruk gewekt dit te kunnen leveren”.
Het OM eist een taakstraf van 180 uur met als stok achter de deur 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar tegen de 22-jarige Arnhemmer. De 26-jarige Nijmegenaar had een kleinere rol. Hij hoorde een taakstraf van 160 uur tegen zich eisen.
De officier stelt verder dat verdachten het geld dat zij via oplichting hebben verkregen moeten terugbetalen. Voor de 22-jarige gaat dat om een bedrag van 6600 euro en voor de 26-jarige gaat het om 1725 euro. De rechtbank doet op 16 oktober uitspraak.
Bron: OM