Wordt de zaak Hamers dan eindelijk vervolgd?
/Het Openbaar Ministerie moet Ralph Hamers binnen dertig dagen dagvaarden voor zijn rol in de witwasaffaire bij de ING Bank en naar aanleiding van de eerdere uitspraak in de daarover gevoerde artikel 12 Sv beklagprocedure. Althans, het OM heeft afgelopen maandag een sommatiebrief ontvangen waarin dit namens Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi) wordt geëist. Voldoet het OM niet aan deze eis, dan volgt een kort geding tegen de Staat om de berechting van Hamers af te dwingen. Dit berichtte het fd op 12 maart.
Achtergrond
In 2018 is ING met het Openbaar Ministerie een transactie overeengekomen. Uit FIOD-onderzoek Houston is gebleken dat ING zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) en aan schuldwitwassen. De transactie hield in een betaling van een boete van 675 miljoen euro en een bedrag van 100 miljoen euro voor wederrechtelijk verkregen voordeel.
In deze zaak zijn geen natuurlijke personen vervolgd. Naar aanleiding van die beslissing is een artikel 12 Sb beklag procedure gestart, waarin om de vervolging van Hamers is verzocht. Daarnaast was ook verzocht om de bank alsnog zelf te vervolgen.
Eerdere uitspraak
Op 9 december heeft het Gerechtshof Den Haag twee uitspraken gedaan. Het hof heeft de klacht ten aanzien van ING afgewezen en de transactie in stand gehouden. In de tweede uitspraak heeft het hof de vervolging gelast van een voormalige voorzitter van de raad van bestuur van ING Group.
Het hof was van oordeel dat er voldoende aanknopingspunten zijn voor een succesvolle vervolging van deze voormalige bestuurder als feitelijke leidinggever van de door ING gepleegde strafbare feiten.
Het hof achtte de vervolging ook nodig om de navolgende redenen. De feiten zijn ernstig, met de bestuurder zelf is geen schikking getroffen en evenmin heeft hij publiekelijk verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelen. Het hof acht het van belang dat in een openbaar strafproces de norm wordt bevestigd dat ook bestuurders van een bank niet vrijuit gaan als zij feitelijke leiding hebben gegeven aan ernstige verboden gedragingen. De burger moet kunnen zien dat ook dergelijk handelen door de overheid niet wordt geaccepteerd.
Stand van zaken
Het enige dat na de beslissing van het gerechtshof tot maandag naar buiten is gekomen, is dat het OM een nieuw dossier heeft geopend naar Hamers. Dat draagt de codenaam Eastwood.
‘Binnen dat onderzoek moet een grote hoeveelheid data worden doorgenomen terwijl bovendien een aanzienlijk aantal getuigen moet worden gehoord’, meldt het OM maandagmiddag aan het FD in een reactie. Het duurt allemaal lang, aldus het OM, omdat de rechter-commissaris ook de door de verdediging gewenste getuigen moet kunnen horen voorafgaand aan een beslissing over eventuele vervolging. Dat onderzoek van de rechter-commissaris en het onderzoek door de Fiod is volgens het OM ‘nog niet afgerond’. Het OM verwacht ‘in de loop van dit jaar een vervolgingsbeslissing’ te nemen.