Kan ook de schade aan de stofzuiger, die is gebruikt bij het opruimen na een inbraak, als rechtstreekse schade gelden?

Parket bij de Hoge Raad 26 maart 2019, ECLI:NL:PHR:2019:247

De benadeelde partij benadeelde 3 heeft in het kader van schoonmaakwerkzaamheden als gevolg van de diefstal met braak gepleegd door de verdachte en zijn mededader schade geleden aan haar stofzuiger. Deze is (zo valt op te maken uit het proces-verbaal van de terechtzitting) door het opzuigen van glassplinters stuk gegaan en daarom heeft de benadeelde partij een nieuwe stofzuiger aangeschaft.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vordering benadeelde partij ter zake van (onder meer) materiële schade wegens studievertraging als rechtstreeks gevolg van een zedenmisdrijf

Parket bij de Hoge Raad 12 maart 2019, ECLI:NL:PHR:2019:214

In zijn overweging heeft het hof geoordeeld dat de benadeelde partij heeft aangetoond dat zij ter zake van studievertraging en collegegeld materiële schade heeft geleden tot een bedrag van €21.376. Deze schade is naar het oordeel van het hof een rechtstreeks gevolg van het onder 2 en 3 subsidiair bewezenverklaarde.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rechtstreekse schade & tevergeefs gemaakte kosten

Parket bij de Hoge Raad 12 maart 2019, ECLI:NL:PHR:2019:232

Conclusie AG over de vraag of na diefstal van de buitenboordmotor van een zeilboot het (betaalde) liggeld van die zeilboot naar civielrechtelijke maatstaven kan gelden als rechtstreekse schade in de zin van art. 51f lid 1 Sv en over het leerstuk van 'tevergeefs gemaakte kosten'.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Europese Commissie kondigt inbreukprocedure aan tegen o.a. Nederland i.v.m. niet volledig omzetten van Slachtofferrichtlijn

De Commissie heeft besloten België, Bulgarije, Cyprus, Finland, Frankrijk, Griekenland, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en Slowakije met redenen omklede adviezen te sturen om hen aan te sporen de EU-regels inzake de rechten, de ondersteuning en de bescherming van slachtoffers van strafbare feiten (EU-richtlijn slachtofferrechten, Richtlijn 2012/29/EU) volledig uit te voeren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Onderzoek naar de toepassing van het conservatoir beslag ten behoeve van het slachtoffer

Op 1 januari 2014 is de Wet conservatoir beslag ten behoeve van het slachtoffer (hierna: conservatoir beslag)1 in werking getreden. Doel van deze specifieke vorm van beslag is om zorg te dragen dat de vergoeding van de door het slachtoffer geleden schade door de veroordeelde (in de vorm van een schadevergoedingsmaatregel) daadwerkelijk betaald wordt. Het beslag moet voorkomen dat bij een verdachte geen verhaal mogelijk is, omdat hij - anticiperend op zijn (mogelijke) veroordeling en de verplichting de veroorzaakte schade te vergoeden - van de gelegenheid gebruik maakt zijn vermogen bijvoorbeeld te vervreemden of te bezwaren.

Read More
Print Friendly and PDF ^