Breuk met heersende opvatting: wèl rechtsbescherming mogelijk tegen de bestuurlijke waarschuwing. Inzicht in de gevolgen voor de handhavingspraktijk.

In zijn conclusie van 24 januari 2018 concludeert staatsraad advocaat-generaal Widdershoven in een voor de handhavingspraktijk belangrijke kwestie dat een bestuurlijke waarschuwing die is gebaseerd op een wettelijk voorschrift een Awb-besluit is als zij een ‘essentieel en onlosmakelijk onderdeel’ vormt van het sanctieregime, omdat zij een voorwaarde is om bij een volgende overtreding een (zwaardere) sanctie (boete, last onder dwangsom, aanwijzing etc.) te kunnen opleggen. Deze waarschuwing kan door de belanghebbende daarom in bezwaar en beroep worden aangevochten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Kruisbestuiving tussen straf- en bestuursrecht - de ontwikkeling van de verwijtbaarheid in het bestuursrecht

Steeds vaker wordt het bestuursrecht gebruikt om punitief overheidsoptreden mogelijk te maken. Dit punitieve bestuursrecht is materieel strafrecht in een bestuursrechtelijk jasje. De sanctie wordt weliswaar door een bestuursorgaan bij besluit opgelegd, maar daarbij worden zoveel mogelijk de relevante strafrechtelijke waarborgen in acht genomen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De keuze tussen strafrechtelijke en bestuursrechtelijke sanctionering en het criterium van de ernstige gedraging

In the near future, the legislator will decide on the criteria to be applied to make a choice between the administrative and the criminal justice system. It is a possibility that the legislator will depart from the so-called ‘open context’ and the ‘confined context’. In his Farewell Speech, Rogier pleaded that the severity of behavior should be the criterion to the applied. When behavior can be qualified as ‘serious’ a criminal procedure should take place and if the behavior is ‘less serious’ the administrative procedure has to be chosen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Relevante rechtspraak in (mest)boetezaken: de toenemende invloed van het strafrecht op bestuursrechtelijke boetezaken

Bestuurlijke boetes zijn een betrekkelijk nieuw fenomeen in het bestuursrecht, hetgeen verklaart waarom de jurisprudentie nog in ontwikkeling is. Met name lagere rechtspraak worstelt nog met dit nieuwe instrument. De vorenstaande uitspraken laten zien dat het CBb nadrukkelijk de reikwijdte van deze sanctie bepaalt door het bevoegd gezag waar nodig op de vingers te tikken en de (on)mogelijkheden bij het opleggen van (mest)boetes af te bakenen. Deze bijdrage kan als leidraad of naslagwerk dienen om een bestuurlijke boete, met verwijzing naar de toepasselijke jurisprudentie, reeds in bezwaar/beroep met succes aan te vechten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: Fipronil & de beginselplicht tot handhaving en stilzitten

Door Suzanne Brinkman (NeXT advocaten)

We weten dus dat de NVWA op z'n zachts gezegd een sterk vermoeden had dat er in kippenstallen fipronil werd gebruikt ter bestrijding van luizen. Zelf noemt de NVWA het 'een beeld van mogelijke illegale praktijken'. We weten ook dat er tot aan medio juni 2017 geen controles hebben plaatsgevonden en er al helemaal niet handhavend is opgetreden tegen het gebruik van fipronil in kippenstallen. Hoe verhoudt deze gang van zaken zich tot de beginselplicht tot handhaving?

Read More
Print Friendly and PDF ^