De misthoorn en zelfonderzoek: is zelfonderzoek een goed idee?

Zelfonderzoek door bedrijven wordt nogal eens – ook in de politiek – met argwaan bekeken. Francien Rense, partner in de corporate defense-praktijk van Greenberg Traurig, ziet juist grote voordelen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Tussen integriteit en opportunisme

In een zaak die speelde bij de voorzieningenrechter in Den Haag kwam de vraag aan bod of een inschrijver (Odido) kan worden uitgesloten van een aanbestedingsprocedure op grond van de facultatieve uitsluitingsgronden ‘valse verklaring’ (artikel 2.87 lid 1 sub h Aanbestedingswet 2012) en ‘onrechtmatige beïnvloeding besluitvormingsproces’ (artikel 2.87 lid 1 sub i Aanbestedingswet 2012) vanwege de door de inschrijver gegeven antwoorden op de kwalitatieve gunningcriteria. De voorzieningenrechter oordeelt dat de aanbestedende dienst in redelijkheid tot de beslissing tot uitsluiting kon komen. Dit oordeel behoeft bespreking, aangezien de consequenties voor een inschrijver die te enthousiast inschrijft op een Europese aanbestedingsprocedure groot kunnen zijn indien dit vonnis navolging zou krijgen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Afdeling advisering positief over wetsvoorstel dat onafhankelijke positie van politieke partijen versterkt & verbodsmogelijkheid

De Afdeling advisering van de Raad van State is positief over het wetsvoorstel dat de onafhankelijke positie van politieke partijen versterkt en de weerbaarheid van de democratie bevordert. Zij benadrukt dat de regering terecht aanleiding ziet om nieuwe wettelijke maatregelen te treffen. Maar de Afdeling advisering wijst er wel op dat bepaalde keuzes van de regering beter moeten worden gemotiveerd en adviseert ook om het wetsvoorstel op bepaalde punten aan te passen. Dit staat in het advies over de Wet op de politieke partijen dat vandaag is gepubliceerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Onderzoek Algemene Rekenkamer: Integriteit als basis

De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar het integriteitsbeleid zoals dat op de ministeries wordt ingezet en beleefd. Daarbij valt op dat vertrouwenspersonen op ministeries in de positie zijn om hun werk goed te doen. Toch schort het bij een aantal ministeries aan aandacht en regels voor integer werken, en de monitoring daarvan. Uit een enquête die onder rijksambtenaren is gehouden blijkt dat bij een vermoeden van schending van de integriteit meer ambtenaren niet melden dan wel. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Effective anti-corruption: the key to sustainable ESG practices

Corruption poses a significant threat to economies, democratic processes and societal trust. It can also undermine ESG initiatives by distorting competition and nurturing unethical behaviour. The Corporate Sustainability Reporting Directive ("CSRD") mandates transparency in ESG practices, including anti-corruption measures. This includes reporting on measures implemented to prevent, detect and respond to allegations of corruption, as well as the number of incidents that occurred. Ideally, forcing organisations to become more transparent about (the effect of) their anti-corruption efforts, their overall approach improves. After all, continuing a half-hearted approach is more difficult when Europe is watching. While ESG reporting aims to promote ethical behaviour, it may also incentivise corruption if not responsibly managed. 

Read More
Print Friendly and PDF ^