OM eist vijf jaar cel tegen jonge Drent vanwege grootschalige cybercrime en oplichtingspraktijken

In een blokhut in het Stadspark in Groningen op heterdaad betrapt worden, op het moment dat je aan de telefoon zit en je je voordoet als medewerker van de Rabobank. In dat telefoontje, gepleegd op 20 juli 2021, probeerde de nu 20-jarige verdachte iemand op te lichten. Volgens het Openbaar Ministerie stond dat telefoontje stond niet op zichzelf. Vorige week stond deze jonge verdachte uit de gemeente Tynaarlo terecht voor de rechtbank in Assen in een zaak waarin de tenlastelegging uit liefst twaalf kantjes aan verdenkingen bestaat. Naar de mening van het OM heeft hij op grote schaal, gedurende een lange periode, een veelheid aan strafbare feiten gepleegd en daarbij tientallen mensen voor ruim 100.000 euro opgelicht of bestolen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Integrale aanpak cybercrime

Minister Yeşilgöz-Zegerius (JenV) heeft onlangs de Tweede Kamer geïnformeerd over de integrale aanpak van cybercrime. Om cybercrime adequaat en effectief tegen te gaan wordt erop twee hoofdsporen gericht. Het eerste spoor richt zich op preventie en slachtofferzorg, waarmee criminaliteit wordt voorkomen en de impact ervan beperkt. Het tweede spoor richt zich op opsporen, vervolgen en verstoren, waarin de strafrechtelijke aanpak voorop staat.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cyberbeveiliging: Europees Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken

Leden van het Europees Parlement keurden op donderdag regels goed die van EU-landen vereisen dat zij aan strengere toezichts- en handhavingsmaatregelen voldoen en sancties harmoniseren. De wetgeving, waarover de leden en de Raad al overeenstemming bereikten in mei dit jaar, gaat strengere cyberbeveiligingsverplichtingen vaststellen voor risicobeheer, rapportageverplichtingen en het delen van informatie. De eisen hebben onder meer betrekking op incidentenbehandeling, beveiliging van de toeleveringsketen, encryptie en openbaarmaking van kwetsbaarheden. Meer entiteiten en sectoren moeten maatregelen nemen om zich te beschermen. "Essentiële sectoren" zoals energie, vervoer, banken, gezondheidszorg, digitale infrastructuur, openbaar bestuur en ruimtevaart gaan onder de nieuwe veiligheidsbepalingen vallen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hacken in opdracht van het OM gaat grotendeels volgens de regels, wel ruimte voor verbetering

Bij de uitoefening van de bevoegdheid om de politie computers en andere elektronische apparatuur te laten hacken voldoet het OM grotendeels aan de wettelijke voorschriften en worden de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit nageleefd. Dat staat in een nieuw onderzoeksrapport van de procureur-generaal bij de Hoge Raad. De procedure die aan de beslissing om te hacken voorafgaat is met waarborgen omkleed. De beslissing om te hacken is in alle onderzochte gevallen na een zorgvuldige afweging genomen. Nagenoeg alle door het OM opgestelde instructies zijn in lijn met de wet en zijn in de onderzochte zaken goed gevolgd, zowel door de politie als door de officieren van justitie die zijn verbonden aan de strafzaak waarin het hacken plaatsvindt. Toch zijn er enkele onvolkomenheden en knelpunten geconstateerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het Openbaar Ministerie pakt steeds meer cryptovaluta af van criminelen

Het OM pakt cryptovaluta graag af, om de activiteiten van criminelen te verstoren. De totale som afgepakte cryptovaluta was in 2019 nog 1,1 miljoen euro, een jaar later al 8,3 miljoen euro en in 2021 34,6 miljoen euro.

Read More
Print Friendly and PDF ^