OM: Data is de nieuwe goudmijn waar criminelen steeds meer gebruik van maken

In drie jaar tijd zou een 21-jarige man uit Zandvoort samen met medeverdachten miljoenen hebben verdiend met het afpersen en afdreigen van bedrijven en instellingen in binnen- en buitenland. De man heeft ook ingebroken op de netwerken van bedrijven en instellingen en daar gegevens gestolen. Op zijn computer zijn vermoedelijk gestolen persoonsgegevens aangetroffen van tientallen miljoenen personen, deels verkregen door zelf te hacken, deels door aankoop of ruilen met andere hackers. Met het doorverkopen of uitwisselen van deze data heeft hij volgens het OM ook anderen gefaciliteerd in hun criminele business. De schade voor de getroffen bedrijven en instellingen loopt in de miljoenen. De impact op personen is ingrijpend. Tegen de 21-jarige man eiste het OM vandaag zes jaar gevangenisstraf. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM eist celstraf in grote e-commercefraudezaak

Het Openbaar Ministerie verdenkt drie mannen in de regio Rotterdam van belastingfraude. In de periode van 2017-2018 is er voor 16 miljoen euro aan invoer-btw ontdoken door import van 60 miljoen euro aan Chinese Amazon artikelen. Het OM eist voor alle drie de verdachten 15 maanden gevangenisstraf. Volgens het OM hebben de verdachten een eigendomsoverdracht van goederen voorgewend om gebruik te kunnen maken van de verleggingsregeling. De invoer-btw die drukt op de talloze individuele Chinese verkopers is daarbij op onrechtmatige wijze verplaatst naar drie entiteiten in Polen en Hongarije terwijl uiteindelijk nergens in de EU btw is afgedragen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Cybersecurity door beheerste bedrijfsvoering en daarop gericht toezicht (met DORA als aanjager)

Begin 2025 wordt voor de gehele financiële sector voor het eerst Europese regelgeving van kracht om de ICT-risico’s zoveel mogelijk te mitigeren. De Verordening, de Digital Operational Resilience Act (hierna DORA) zal vanaf 17 januari 2025 rechtstreeks van toepassing zijn tezamen met nog een scala aan lagere regelgeving en standaarden. De eenentwintig verschillende soorten entiteiten waarvoor de Verordening en de onderliggende regelgeving gaat gelden, zullen moeten doorwerken om op tijd ‘DORA-proof’ te zijn. Intussen ligt in Nederland het voorstel voor de wijziging van de Wft ter implementatie van de bijbehorende richtlijn betreffende digitale operationele weerbaarheid ter consulatie voor en lagere regelgeving bij de Verordening wordt momenteel uitgewerkt om dit ietwat holistisch wetgevingskader toegespitst op cybersecurity voor de gehele financiële sector in te bedden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Opleiding Vertrouwenspersoon | Start 31 oktober 2023

Recente zaken benadrukken het belang van het creëren van een veilige werkomgeving. Helaas is het niet mogelijk om alle vormen van ongewenst gedrag op de werkvloer te voorkomen. In die gevallen waarin medewerkers geconfronteerd worden met grensoverschrijdend gedrag is het belangrijk dat zij terecht kunnen bij een vertrouwenspersoon voor een luisterend oor en advies. Op dit moment geldt er (nog) geen wettelijke verplichting voor bedrijven tot het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Die verplichting komt er echter wel op (korte) termijn. Recent is door de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen dat deze verplichting in het leven roept voor organisaties met 10 of meer werknemers.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: DORA: meer veiligheid door wisselwerking tussen toezichtrecht en civiel recht

Op 16 januari 2023 is de Digital Operational Resilience Act (of kortweg DORA) in werking getreden, die vanaf 17 januari 2025 van toepassing zal zijn. Formeel bestaat DORA uit een verordening en een richtlijn. De kernregelgeving omtrent digitale operationele weerbaarheid is opgenomen in de verordening. De richtlijn is bedoeld om bestaande toezichtrechtelijke regelgeving te wijzigen en in lijn te brengen met de verordening. Onderwerp van dit artikel is de DORA-verordening. Daar waar dit artikel spreekt over DORA wordt derhalve bedoeld de DORA-verordening. DORA reguleert de operationele weerbaarheid en cyberbeveiliging in de Europese financiële markt, en stelt onder meer ­regels voor de governance en het beheer van ICT-risico’s. ­Vanwege de toenemende digitalisering in de financiële sector ontwikkelen zich evenzo toenemende risico’s. Beveiliging van ICT-systemen en digitale weerbaarheid zijn onderdeel van het operationele risico van financiële entiteiten. Voorheen ontbrak regelgeving binnen de EU die deze onderwerpen reguleerde vanuit een sectorbrede visie. Dit zorgde voor een gefragmenteerde aanpak die per lidstaat en sector verschillend kon zijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^