Raad en Europees Parlement bereiken voorlopig politiek akkoord over voorstel voor een cybersolidariteitsverordening

De cybersolidariteitsverordening zal de solidariteit op EU-niveau versterken om cyberbedreigingen en -incidenten beter te detecteren, erop voorbereid te zijn en erop te reageren. De verordening voorziet in de instelling van een Europees waarschuwingssysteem voor cyberbeveiliging, een noodmechanisme voor cyberbeveiliging en een Europees mechanisme voor de evaluatie van cyberbeveiligingsincidenten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

WODC: Weinig online criminaliteit zaken leiden tot opsporing, vervolging en berechting van daders

Uit een onderzoek naar een willekeurige steekproef van 300.000 registraties uit de Basis Voorziening Handhaving (van de Nationale politie) blijkt slechts 1% van de registraties cybercrime te betreffen en 4% gedigitaliseerde criminaliteit. Bij cybercrime gaat het bijvoorbeeld om hacken of ransomware. Voorbeelden van gedigitaliseerde criminaliteit zijn online fraude en online bedreiging. In ongeveer een kwart van de online criminaliteit registraties betreft het een registratie zonder dat er een aangifte is gedaan. In de zaken waarbij wel aangifte is gedaan, is slechts in 10% van de gevallen een verdachte in beeld. Dit wijst op een laag ophelderingspercentage en in combinatie met de zeer beperkte instroom leidt dit ertoe dat slechts weinig zaken van online criminaliteit doorstromen in de strafrechtketen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Senaat steunt onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma

De Eerste Kamer heeft dinsdag 12 maart een tijdelijke wet aangenomen die het mogelijk maakt dat de inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD onderzoek kunnen doen naar landen met een offensief cyberprogramma zoals China, Rusland, Iran en Noord-Korea. De fracties van SGP, D66, CDA, PVV, VVD, JA21, ChristenUnie, BBB en 50PLUS stemden voor het wetsvoorstel, de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, Volt, FVD, SP, PvdD stemden tegen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Man aangehouden voor witwassen met PGP-telefoons

De FIOD heeft op dinsdag 5 maart in een strafrechtelijk onderzoek een man uit Capelle aan den IJssel aangehouden. De 42-jarige man zou in de periode 2017 t/m 2021 hebben gehandeld in PGP-telefoons die waren voorzien van Sky-ECC en Encrochat, met een omzet van meer dan 15 miljoen euro.  De man wordt verdacht van witwassen en het opzettelijk doen van onjuiste aangiften omzetbelasting. Tijdens de doorzoeking van zijn woning is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie, meer dan 9.000 euro contant geld en verschillende devices, waaronder 35 mobiele telefoons. De verdachte is voorgeleid aan de rechter-commissaris te Rotterdam en voor 14 dagen in bewaring gegaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cryptodienstverleners kunnen vanaf 22 april vergunning bij AFM aanvragen

Aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP’s) kunnen vanaf 22 april 2024 een aanvraag voor een vergunning of notificatie indienen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Indien goedgekeurd, kan de vergunning of notificatie vanaf 30 december 2024 worden gebruikt. De Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) treedt per 30 december 2024 in werking. Vanaf die datum kunnen partijen die over een CASP-vergunning of -notificatie beschikken op de Europese markt cryptoactivadiensten aanbieden. Partijen die al beschikken over een vergunning voor gelijkwaardige diensten of activiteiten, kunnen een CASP-notificatie indienen. In Nederland is de AFM de primaire toezichthouder op deze dienstverlening.

Read More
Print Friendly and PDF ^