Artikel: The Amendment of the PIF Directive by the New Proposal for a Directive on Combating Corruption

The current EU anticorruption legal framework already includes specific measures targeting acts of corruption that damage or are likely to damage the Union’s financial interests. Directive (EU) 2017/1371 on the fight against fraud to the Union’s financial interests by means of criminal law (“PIF Directive”) sets out common definitions and standards for the criminal offences of active and passive corruption (bribery) and misappropriation by a public official (in addition to fraud and money laundering). Indeed, bribery constitutes a particularly serious threat to the EU budget and can in many instances also be linked to fraudulent conduct, e.g. in cases of bribery of public officials in exchange for awarding EU funds or for approving inflated costs in the execution of certain projects.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beklag ex art. 552a Sv tegen beslag door het Europees Openbaar Ministerie (EOM)

Rechtbank Rotterdam 23 januari 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:533

Ter uitvoering van een grensoverschrijdende onderzoeksmaatregel op grond van artikel 31 van de EOM-verordening van de behandelende gedelegeerd Europese aanklagers in Italië, is in Nederland onder de klager op een aantal goederen beslag gelegd op grond van artikel 94 Sv. De rechtbank verklaart het beklag ongegrond. De toetsing van de rechtbank in deze procedure beperkt zich tot de aspecten van de tenuitvoerlegging van de maatregel. Er bestaat geen rechtsgrond voor de door de klager verzochte toetsing ten aanzien van de rechtmatigheid van het beslag en de vraag of daarbij is voldaan aan de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit, tenzij bijzondere omstandigheden terzake de rechtspleging van de lidstaat van de behandelend gedelegeerd Europese aanklager een rechterlijke toets in de lidstaat van de assisterende gedelegeerd Europese aanklager dit dringend noodzakelijk doen zijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het Europees Openbaar Ministerie: wat kunt u verwachten?

Sinds 2021 is het Europees Openbaar Ministerie operationeel. Het EOM is een onafhankelijk onderdeel van de Europese Unie en is belast met het onderzoeken en vervolgen van strafbare feiten die de financiële belangen van de EU schaden. 22 lidstaten, waaronder Nederland, hebben zich aangesloten bij het EOM. Hoe werkt het EOM en welke bevoegdheden hebben zij?

Read More
, , ,
Print Friendly and PDF ^

OM Fraudemonitor: toename aantal strafbeschikkingen

Zowel op verticale als horizontale fraude worden in 2021 en 2022 meer zaken afgedaan dan dat er instroomden in die jaren. Het aantal zaken dat in procenten van het totaal naar de rechter gaat neemt iets af. Het aantal OM-strafbeschikkingen neemt iets toe ten opzichte van eerdere jaren. Het OM merkt op dat de ervaring leert dat bij fraude het sepotpercentage gemiddeld hoger is dan bij commune delicten omdat het zaken betreft die zich op het grensvlak van een civielrechtelijk geschil en een al dan niet voldoende bewijsbaar strafbaar feit bevinden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Electronic Evidence Collection in Cases of the European Public Prosecutor’s Office

Electronic evidence (e-evidence) is necessary and relevant with regard to many cases of serious, organised, or cross-border crime. This is also true for cases investigated by the European Public Prosecutor’s Office (EPPO). This article outlines the current legal framework, procedures, and mechanisms available to the EPPO for the collection of e-evidence in different case scenarios. It also takes into account the requirements for the protection of personal data, in particular arising in the transfer of operational data to authorities and private parties in third countries.

Read More
Print Friendly and PDF ^