A-G: EU-regels voor dierenwelzijn zijn niet in strijd met de vrijheid van godsdienst

De EU-verordening die het onverdoofd slachten van dieren, dat door bepaalde religieuze voorschriften is vereist, alleen toestaat in een erkend slachthuis, is in lijn met de vrijheid van godsdienst. Dat is het advies van advocaat-generaal Wahl aan het EU-Hof in een Belgische zaak.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling rechtspersoon voor inzamelen van gevaarlijke afvalstof zonder vergunning. Toepassing van HvJEU Shell.

Gerechtshof 's-Hertogenbosch 15 november 2017, ECLI:NL:GHSHE:2017:4849

De centrale vraag die het hof moet beantwoorden is of de stookolie (bunkerolie) een afvalstof is. Bij het beantwoorden van die vraag dient tevens aansluiting te worden gezocht bij Europese wet- en regelgeving en jurisprudentie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

AG: Werkland mag detacheringsverklaring weigeren bij fraude

Een nationale rechter kan in geval van fraude een detacheringsverklaring voor de sociale zekerheid van gedetacheerde werknemers buiten toepassing laten. De eerdere rechtspraak van het EU-Hof over de bindende aard van deze verklaring geldt niet bij fraude. Dat is het advies van advocaat-generaal Saugmandsgaard Øe aan het EU-Hof.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Private organisatie met overheidstaak moet EU-richtlijn nakomen

Hof van Justitie 10 oktober 2017, C-413/15

Op de rechtstreekse werking van bepalingen van een EU-richtlijn kan een beroep worden gedaan tegenover een private organisatie die door de overheid is belast met een taak van algemeen belang ter uitvoering van die richtlijn en die daartoe over bevoegdheden beschikt die verder gaan dan wat normaal is tussen particulieren. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Ierse rechter.

Read More
Print Friendly and PDF ^

AG Hof van Justitie adviseert jurisprudentie EHRM niet te volgen

Naar aanleiding van de nieuwe, restrictievere lijn van het EHRM gaat de A-G van het HvJ EU na of het raadzaam is voor het HvJ EU om deze lijn te volgen. De A-G overweegt dat het Unierecht een hogere mate van bescherming van het ne bis in idem beginsel mag bieden dan het EVRM.

Read More
Print Friendly and PDF ^