Wetsvoorstel bescherming klokkenluiders ingediend bij Tweede Kamer

Op 2 juni is het Wetsvoorstel bescherming klokkenluiders ingediend bij Tweede Kamer. Het wetsvoorstel wijzigt de bestaande wet Huis voor Klokkenluiders die daarmee ook een nieuwe naam krijgt: Wet bescherming klokkenluiders. In het wetsvoorstel zijn regels opgenomen om klokkenluiders te beschermen die inbreuken op het Unierecht melden. Het wetsvoorstel implementeert hiermee de Europese klokkenluidersrichtlijn. De aanleiding voor deze richtlijn was dat niet elke Europese lidstaat regelgeving had om klokkenluiders te beschermen. Een belangrijk gevolg van de nieuwe wet is dat klokkenluiders niet meer verplicht zijn om kwesties eerst intern (bij de werkgever) te melden, maar er ook voor kunnen kiezen die extern te melden (bij een autoriteit) of zelfs direct een kwestie openbaar te maken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM eist gevangenisstraf voor aanbieder Ennetcom PGP-telefoons

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een gevangenisstraf van 5 jaar geëist tegen de 42-jarige aanbieder van Ennetcom. Dat bedrijf uit Nijmegen bood jarenlang PGP-telefoons aan waarmee criminelen anoniem versleutelde e-mails konden versturen. In 2016 verkregen de Nederlandse politie en het OM toegang tot miljoenen van deze berichten, wat heeft geleid tot grote, beslissende doorbraken in strafzaken tegen de georganiseerde misdaad. Het was voor het eerst dat dergelijke versleutelde berichten van criminelen leesbaar konden worden gemaakt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ministerraad stemt in met Wet bescherming klokkenluiders

De ministerraad heeft op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met het wetsvoorstel ter implementatie van de EU-richtlijn bescherming klokkenluiders. Met dit wetsvoorstel wordt de positie van klokkenluiders sterk verbeterd. Het wetsvoorstel wijzigt de huidige Wet Huis voor klokkenluiders die Wet bescherming klokkenluiders gaat heten. Het wetsvoorstel breidt de bescherming uit van klokkenluiders die een vermoeden van een misstand melden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Orde van Advocaten geeft aangekondigde richtlijnen voor verrichten van intern feitenonderzoek door advocaten

Het verrichten van intern feitenonderzoek valt onder de beroepsuitoefening van de advocaat en dient plaats te vinden binnen de grenzen van de kernwaarden en de gedragsregels, aldus de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Een advocaat mag geen misverstand laten bestaan over zijn partijdige rol en dient zijn onafhankelijkheid te bewaken. De algemene raad van de NOvA onderkent in dat verband een aantal mogelijke risico’s. Eind februari kondigde de NOvA al aan richtlijnen te geven voor intern feitenonderzoek door middel van een toelichting op gedragsregels. Deze toelichting - op specifiek Gedragsregel 2 lid 2 (partijdigheid) - is op 20 mei gepubliceerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Invoeringswet EOM in werking getreden

Per 6 mei 2021 is de Invoeringswet EOM in werking getreden. Deze bewerkstelligt de uitvoering van EU-Verordening 2017/1939 over de instelling van het Europees Openbaar Ministerie (EOM) in Nederlandse regelgeving. Het EOM is bevoegd om strafbare feiten die de financiële belangen van de Europese Unie schaden te onderzoeken, te vervolgen en voor de nationale rechter te brengen. Het gaat hierbij om fraude met EU-subsidies, invoerrechten en omzetbelasting.

Read More
Print Friendly and PDF ^