Network of European Integrity and Whistleblowing Authorities roept EU-lidstaten op om vaart te zetten achter invoering van nieuwe EU-richtlijn voor klokkenluiders

In mei 2019 is op initiatief van het Huis voor Klokkenluiders het Network of European Integrity and Whistleblowing Authorities (NEIWA) opgericht. Inmiddels telt het netwerk 25 leden uit 21 EU-lidstaten. Tijdens de plenaire vergadering begin december is een verklaring aangenomen. Een belangrijke boodschap hierin is dat de lidstaten nog slechts één jaar hebben om te zorgen dat de Klokkenluidersrichtlijn wordt omgezet in nationaal recht. De wetgevers in die landen waar de implementatie van de Richtlijn nog niet is begonnen of niet voldoende voortgang wordt gemaakt, worden opgeroepen om hier meer vaart achter te zetten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Onderzoeksrapport Huis voor Klokkenluiders: werknemer wees terecht op maatschappelijke misstand rond omgang met overheidsgeld

Een werknemer bij een overheidsinstelling, die vermoedde dat er niet rechtmatig werd omgegaan met overheidsgeld, heeft terecht gewezen op een maatschappelijke misstand. Dat concludeert het Huis voor Klokkenluiders in een verschenen rapport. Volgens het Huis heeft de misstand kunnen ontstaan door een organisatiecultuur waarin te weinig aandacht was voor integere omgang met overheidsgeld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De Nederlandse implementatie van de Klokkenluidersrichtlijn

Teneinde een minimumbeschermingsniveau te bieden aan personen die in de uitoefening van hun werk in aanraking komen met inbreuken op het Unierecht en hiervan melding maken, is op 7 december 2019 de Europese richtlijn bescherming klokkenluiders in werking getreden. Uiterlijk 17 december 2021 dient deze richtlijn in Nederlandse wetgeving te zijn geïmplementeerd. Om de huidige regelgeving die ziet op dit onderwerp in lijn te brengen met de richtlijn dienen er enkele wijzigingen te worden doorgevoerd. Meer concreet betekent dit dat de regeling voor klokkenluiders, thans neergelegd in de Wet Huis voor klokkenluiders, zal worden aangepast. Eind juli 2020 is het conceptvoorstel van wet, alsmede de conceptmemorie van toelichting gepubliceerd ter consultatie. Op basis van deze stukken worden in deze bijdrage de voorgestelde wijzigingen ten opzichte Wet Huis voor klokkenluiders belicht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De Nederlandse implementatie van de Klokkenluidersrichtlijn: nieuwe verplichtingen voor ondernemingen

Sinds 1 juli 2016 is de bescherming van klokkenluiders geregeld in de Wet Huis voor klokkenluiders. Op 7 december 2019 is de Klokkenluidersrichtlijn in werking getreden. Uiterlijk 17 december 2021 dient deze in Nederlandse wetgeving te zijn geïmplementeerd. Om de huidige regelgeving in lijn te brengen met de richtlijn moeten er enkele wijzigingen worden doorgevoerd. Eind juli is een concept voorstel van wet ter consultatie gepubliceerd, de Wet bescherming klokkenluiders. Hoewel het slechts een concept-regeling betreft, geeft het een (eerste) beeld van de wijze waarop de richtlijn zal worden geïmplementeerd en welke wijzigingen op dit gebied ons te wachten staan. Vooral bedrijven dienen rekening te houden met aanvullende verplichtingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kamerbrief n.a.v. OESO Fase 4-rapport: kader voor zelfmelding van misstanden wordt onderzocht

Op 9 november hebben de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) het OESO Fase 4-rapport aan de Tweede Kamer aangeboden. Dit is de vierde evaluatie van Nederland in het kader van de OESO Anti-Corruptie Werkgroep (Working Group on Bribery). De specifieke focus van deze evaluatie was detectie, handhaving, aansprakelijkheid van rechtspersonen en internationale samenwerking, alsmede openstaande onderwerpen van eerdere evaluaties.

Read More
Print Friendly and PDF ^