Onderzoek naar grootschalige financiering van Hamas

Op 22 juni zijn een 55-jarige man en zijn 25-jarige dochter uit Leidschendam aangehouden door de FIOD. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt ze ervan geld (ongeveer 5,5 miljoen euro) te hebben verzonden naar organisaties die te relateren zijn aan de in 2003 gesanctioneerde organisatie Hamas. Dit is strafbaar gesteld in de Sanctiewet 1977 in combinatie met Verordening (EG) 2580/2001 en de Sanctieregeling Terrorisme 2002. Eveneens worden zij ervan verdacht deel te nemen aan een criminele organisatie, die tot doel heeft Hamas financieel te ondersteunen. Tijdens doorzoekingen van een woning in Leidschendam en een bedrijfspand in Rotterdam is onder meer beslag gelegd op administratie en grote hoeveelheden contant geld. Tevens is beslag gelegd op een banktegoed van zo’n € 750.000.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geheime 'Non-paper Europees sanctieraamwerk voor aanpak ernstige corruptie'

Minister Hoekstra (BZ) heeft op 14 juni de Tweede Kamer een non-paper over inzet van het EU-sanctieinstrumentarium bij de bestrijding van corruptie in internationale context gestuurd. Dit non-paper zelf is vertrouwelijk en daarom niet beschikbaar. Wat is de achtergrond van de paper? Het kabinet is van mening dat strategische inzet van het EU-sanctie-instrumentarium toegevoegde waarde kan hebben bij de bestrijding van corruptie in internationale context. Sinds de onderhandelingen over het mensenrechten-sanctieregime zet Nederland zich hiervoor in.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Consumed by Sanctions

Dutch payment service providers are required to perform sanction screening on each of its relationships. This contribution zooms in on the recent discussions and interpretation within the payments sector concerning the definition of a relationship for purposes of sanction screening, the extent of the obligation to screen relationships and whether such a requirement extends to the customers of a payment service provider's customers, namely the consumer. This contribution addresses the question of whether, from a legal perspective, a consumer should be construed as a relationship and highlights the impracticalities, disproportionality and near impossibility for a payment service provider to perform effective sanction screening on a consumer.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Onderzoek DNB naar de naleving van sanctieregelgeving door financiële instellingen

DNB heeft onderzoeken gedaan naar de naleving van de sanctieregelgeving door financiële instellingen. In de onderzoeken heeft DNB bekeken of zij hun bedrijfsvoering hiervoor goed hebben ingericht.

Sinds februari 2022 zijn naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne verschillende nieuwe sancties ingesteld tegen Rusland en Belarus. Dit was aanleiding voor DNB om in 2022 te starten met twee thema-onderzoeken naar de naleving van sanctieregelgeving. Uitkomsten laten zien dat de meeste onderzochte Nederlandse financiële instellingen in opzet grotendeels voldoen aan de in het kader van de Sanctiewet vastgestelde voorschriften, maar dat er ook ruimte is voor verbetering. Ook ziet DNB dat er naar aanleiding van de nieuwe grote sanctiepakketten van afgelopen jaar nieuwe uitvoeringsvragen zijn opgekomen in de sector. Er zijn ook gevallen waar echt tekort wordt geschoten. In die gevallen neemt DNB maatregelen.

Print Friendly and PDF ^

Man aangehouden voor overtredingen Sanctiewet

De FIOD heeft op woensdag 31 mei een man uit Oegstgeest aangehouden vanwege het overtreden van de Sanctiewet. De 73-jarige man is overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Hij wordt ervan verdacht dat hij met zijn vennootschap de ingestelde sanctiemaatregelen jegens Rusland heeft overtreden door onder andere dividend uit te keren aan een gesanctioneerde partij. Zijn woning en twee bedrijfspanden in de gemeente Haarlemmermeer en Den Haag zijn doorzocht. Er is beslag gelegd op de fysieke en digitale administratie. De man is na verhoor heengezonden maar blijft verdachte in het onderzoek.

Read More
Print Friendly and PDF ^