Bijstandsfraude: Gezamenlijke huishouding o.b.v. eigen verklaring verdachte & het – volgens Nibudnorm – gestegen waterverbruik

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 25 januari 2017, ECLI:NL:RBZWB:2017:354

Aan de rechtbank ligt de vraag voor of verdachte een strafrechtelijk verwijt in de zin van artikel 227b dan wel artikel 447d van het Wetboek van Strafrecht kan worden gemaakt, in die zin dat verdachte al dan niet opzettelijk heeft verzwegen dat zij samenwoonde dan wel een gezamenlijke huishouding voerde met Naam.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling wegens uitkeringsfraude door de uitkerende niet in te lichten over onroerend goed

Gerechtshof Amsterdam 19 oktober 2016, ECLI:NL:GHAMS:2016:5620

De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan bijstandsfraude door de uitkerende instantie gedurende een periode van meerdere jaren niet in te lichten over onroerend goed dat destijds in zijn bezit was of was geweest, terwijl de totale waarde van dit onroerend goed beduidend hoger was dan het vrij te laten vermogen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling wegens voordeel trekken uit de opbrengst van uitkeringsfraude

Gerechtshof Amsterdam 22 november 2016, ECLI:NL:GHAMS:2016:5414

De (ex-)partner van de verdachte, medeverdachte, heeft het feit dat zij samenwoonde met de verdachte niet opgegeven aan de Sociale Dienst en daardoor over een lange periode een uitkering ontvangen waar zij geen of niet geheel recht op had. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling wegens uitkeringsfraude: beroep op niet-ontvankelijkheid wegens lager benadelingsbedrag verworpen

Gerechtshof Amsterdam 22 november 2016, ECLI:NL:GHAMS:2016:5413

De verdachte heeft gedurende een lange periode rechtmatigheidsonderzoeksformulieren van de gemeentelijke afdeling Sociale Zaken willens en wetens onjuist ingevuld en zich zo schuldig gemaakt aan valsheid in geschrift. De verdachte heeft verzwegen dat zij samenwoonde en een gezamenlijke huishouding voerde met medeverdachte. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Uitkeringsfraude: Deviezenbeperking doet niets af aan de informatieplicht

Gerechtshof Amsterdam 19 oktober 2016, ECLI:NL:GHAMS:2016:5619

De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan bijstandsfraude door de uitkerende instantie gedurende een periode van meerdere jaren niet te informeren over onroerend goed dat destijds mede in het bezit van verdachte was, terwijl de totale waarde van dit onroerend goed beduidend hoger was dan het vrij te laten vermogen.

Read More
Print Friendly and PDF ^